Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotek förlorar på licensläkemedel

Publicerad: 1 februari 2013, 12:19

Licensläkemedel blir ofta en ren förlustaffär för apotek. Nu hoppas folk i branschen på en förändring.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

När ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige, ett licensläkemedel, förskrivs av en läkare ska patienten gå till apoteket med receptet. Sedan ska apoteket skriva en ansökan till Läkemedelsverket. Om Läkemedelsverket beviljar ansökan kan patienten gå tillbaka till apoteket och få sitt läkemedel.

Om Läkemedelsverket inte beviljar ansökan ska apoteket kontakta läkaren och höra om hen vill överklaga beslutet. I så fall får patienten gå till apoteket en gång till och apoteket får göra en ny ansökan som myndigheten ska ta ställning till.

Nu anser branschfolk som Dagens Apotek talat med att det är dags att skippa det onödiga mellansteget.

– Jag tycker att det vore enklast om läkarna ansöker direkt till Läkemedelsverket så kan vi ta hand om själva expeditionen, säger Annika Nordén-Hägg, kvalitetschef på Cura-apoteket.

Markus Johansson, affärsområdeschef på Vetap, är av samma åsikt. Han påpekar också att licensläkemedel många gånger blir en ren förlustaffär för apoteken.

– Varje ansökan kostar 220 kronor för apoteken och det är ofta mer än vad apoteken tjänar på försäljningen, säger han.

Den maximala ersättningen för ett sålt läkemedel är 167 kronor, och tio kronor extra om det är ett generiskt preparat. Det innebär att patienten måste hämta ut läkemedel flera gånger på samma recept för att apoteken över huvud taget ska kunna tjäna pengar på ett licenspreparat.

Flera personer som Dagens Apotek talar med lyfter också fram att det ofta är tekniskt strul med Läkemedelsverkets datasystem, vilket ytterligare tar tid från apoteken.

Birgitta Lange Sjöblom, kvalitetschef på Apoteksgruppen, säger att det skulle spara tid för både patienter och apoteksanställda om läkarna ansökte direkt till Läkemedelsverket i stället för genom apoteken.

– Då får man ett snabbare beviljande av licensen och det blir mer effektivt, säger hon.

I april presenterar Sofia Wallström den andra delen i sin utredning om läkemedels- och apoteksmarknaden där hon har möjlighet att föreslå en förändring av systemet för licensläkemedel.

För att lyfta frågan har Sveriges apoteksförening utformat ett eget förslag som har skickats till utredaren om hur licensläkemedel ska hanteras.

Enligt förslaget ska apoteken inte agera mellanhand och de ska ersättas för hantering av dessa läkemedel. Apoteksföreningen framhåller också i sitt förslag att alla apotek ska kunna expediera ett licensläkemedel som beviljats tillstånd.

– Kunderna ska kunna gå till vilket apotek som helst för att få sina licensläkemedel. I dag måste de gå till den kedja som har ansökt om tillståndet, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev