Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Apotek Hjärtat fortsätter öka

Publicerad: 9 Maj 2017, 10:52

Apotek Hjärtat ska öppna 10-15 nya apotek under året. Både inom farmaceutisk e-handel och på försäljning via apotek spår ägaren, Ica-gruppen, med vd Per Strömberg, tillväxt, trots hård prispress.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Apotek Hjärtat ökade omsättningen under första kvartalet till 3,173 miljarder kronor, jämfört med 3,088 miljarder kronor under motsvarande period i fjol. Det visar senaste kvartalsrapporten som släpptes på tisdagsmorgonen. Rörelseresultatet steg från 80 miljoner kronor första kvartalet 2016, till 90 miljoner kronor första kvartalet 2017.

Receptförskrivna läkemedel ökade, till 2,355 från 2,294 miljarder kronor. Däremot minskade försäljningen av receptfria läkemedel, till 351 miljoner kronor jämfört med 353 miljoner under fjolårskvartalet. Prispressen, med sänkta priser på över 100 läkemedel i februari, stod som motvikt till de ökade försäljningsvolymer som ledde till att Apotek Hjärtat fortsatte att växa. Ett område som ökar är e-handel, där Apotek Hjärtat rapporterar en ”mycket god e-handelstillväxt” på 120 procent. Andelen e-handel av den totala försäljningen uppgår till två procent, vilket är ganska lågt jämfört en del konkurrenter.

– Vi satsar på framför allt på mer e-handel, hållbarhet samt på att öppna fler apotek, med 10-15 nya apotek under 2017, sade Per Strömberg, som är vd för Ica-gruppen under en webbsändning i samband med att rapporten släpptes.

Under första kvartalet öppnades två apotek, samtidigt som fyra apotek stängdes, vilket ger 383 apotek i dag. Samtidigt tynger nyöppningarna på apotekssidan genom etablerings- och marknadsföringskostnader. De nya apoteken ska framför allt öppnas i anslutning till existerande Ica-butiker. Under konferensen meddelades även att det sker ändringar av lojalitetsbonusarna för Apotek Hjärtat, för att motverka den negativa effekten av framtida prisreduktioner.

I slutet av februari infördes även konceptet ”Välj med Hjärtat” på samtliga apotek. Det ska underlätta för kunderna att välja hållbara läkemedel och handelsvaror. En ny produktserie inom ramen för detta hållbara koncept för receptfria läkemedel, Abece, släpptes under kvartalet.

Ica-gruppen rapporterar som helhet ett kvartalsresultat i linje med förväntningarna och utan större överraskningar. För den senaste tolvmånadersperioden redovisar Ica-gruppens en omsättning på 24,984 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med 0,9 procent. Rörelseresultatet exklusive engångsposter slutade på 996 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 959 miljoner kronor, under första kvartalet i fjol. Totalt ökade marknaden för farmaceutiska produkter med 3,4 procent, enligt egna uppskattningar.

– Som helhet hade vi ett solitt kvartal, där marknaden utvecklades något långsammare än tidigare, säger Per Strömberg.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev