fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotek måste vässa arbetsrutinerna

Publicerad: 15 juni 2017, 07:31

Foto: Thinkstock

Apoteket Kronan i Valdemarsvik behöver förbättra rutinerna så att personalen inte får stickskador.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

I början av maj genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av arbetsmiljöarbetet på Apoteket Kronan i Valdemarsvik, som ingår i Apoteksgruppen.

Efter besöket noterades flera brister som apoteket behöver förbättra, enligt Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande från samma månad.

Tillräckligt många arbetstagare måste kunna ge första hjälpen. Vidare måste rutiner utarbetas för underhåll och kontroll av larm, vilket saknas idag. Slutligen så måste arbetssätt skapas så att personalen inte riskerar att få stickskador.

Om inte detta sker så kan Arbetsmiljöverket besluta om föreläggande eller förbud. Orsaken till problemen är att personalen regelbundet får läkemedel och sprutor från allmänheten. Dessa packas om innan de skickas vidare till destruktion.

Ett problem är att de handskar som ska användas när packning sker, inte har skyddat mot stickskador. Arbetsmiljöverket ska göra ett återbesök den 5 september. Apoteket får tid på sig till dess för att vidta nödvändiga åtgärder. Dagens Apotek har kontaktat apoteket, som avböjer att kommentera.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev