lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotek ökar omsättningen för Ica

Publicerad: 29 april 2013, 13:39

Ica-koncernens omsättning ökar då Cura-apoteket expanderar. Affärschefen Håkan Magnusson berättar om kedjans recept för framgång.


Ica-koncernens försäljning minskade första kvartalet med en procent, men i Sverige ökade försäljningen. I en kommentar i koncernens kvartalsrapport, som kom i dag måndag, skriver Icas vd Per Strömberg att omsättningen i Ica Sverige främst ökar på grund av högre partihandel och högre omsättning i Cura-apoteket och till nyhetsbyrån TT säger han att han är väldigt nöjd med försäljningsutvecklingen på Icas apotek.

Dagens Apotek frågade Håkan Magnusson, affärsområdeschef för Cura-apoteket, om vilket som är kedjans framgångsrecept då andra kedjor i branschen kämpar med svaga resultat.

– Det är en kombination av att hålla fast vid vår strategi, etablera flera apotek och att ständigt utveckla vårt kunderbjudande.

Han lyfter också fram betydelsen av att vara en del av Ica.

– Framgångreceptet består i att vi konsekvent etablerar oss tillsammans med Ica Maxi och Ica Kvantum precis som vi har gjort hela tiden. Det har kunderna uppskattat. Man har en bekvämlighetsaspekt med läget och öppettider.

Hur är visionen för kedjan?

– Vi ska fortsätta etablera nya apotek och utveckla vårt kunderbjudande. Vår ambition är att kunderna ska koppla ihop oss med hälsa ännu mer än vad de gör i dag.

Hur ska det gå till?

– Ett exempel är att vi just nu har ett pilotprojekt på tre apotek där personal ger kostrådgivning till kunder. Tillsammans med kunderna går de ut i Ica-butikerna och inhandlar hälsosamma varor. De anställda som ger rådgivningen har fått särskild utbildning.

Då Ica-koncernen inte särredovisar siffror för Cura-apoteket framgår det inte av kvartalsrapporten vilket resultat som kedjan gör. Kedjan har öppnat cirka tio apotek det senaste året och ska enligt Håkan Magnusson öppna ytterligare åtta till tio.

– Det är särskilt viktigt för oss att öppna nya apotek eftersom vi kommer från en lägre bas, säger han och syftar på att Cura-apoteket inte köpte något kluster av apotek i samband med omregleringen.

Enligt Håkan Magnusson har kedjan tillväxt i samtliga sina apotek.

– Så vi är fortfarande en kedja i tillväxt, dels att vi öppnar nya apotek, dels att vi växer i de befintliga apoteken.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev