Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotek säljer Red Bull

Publicerad: 27 september 2013, 09:44

Nyheten att ett apotek i Norrköping börjat sälja Red Bull har väckt debatt i Aftonbladet och på Twitter.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

En kund som skulle hämta läkemedel för sina hjärtbesvär på apoteket Östgöta Lejon i Norrköping blev ytterst förvånad över att mötas av en stor kylbox med energidrycken Red Bull. Drycken har varit omstridd bland annat på grund av de höga halterna av taurin.

– Hjärtsjuka ska inte dricka sånt. Det är så oseriöst. Jag trodde jag såg i syne, apotek ska inte sälja Red Bull, säger personen till Aftonbladet.

Apotekets ägare, Per-Inge Larsson, säger till tidningen att han tagit in energidrycken eftersom Ica och Pressbyrån i närheten av apoteket säljer den.

– Vi vill ha så mycket kunder som möjligt och i och med att det är sådan konkurrens kring den här produkten ville vi svara upp på det. Men om vi får kritik vill vi inte ta strid för det, säger han till Aftonbladet.

I tidningens kommentarsfält och på Twitter har nyheten väckt heta känslor.

”Apotek har börjat sälja red bull på vissa ställen, för att konkurrera med närliggande butiker. Statligt apotek, saknar.”, twittrar till exempel @ost486.

”Så blir det när man säljer ut apotek. Det finns inte den medicinen man behöver men vi kan i alla fall köpa en redbull.”, skriver @amandavikenfalk.

Andra debattörer tar dock apoteket i försvar:

”Du har inte läst biverkningarna som forskats fram på C-vitamin? Eller andra biverkningar på många av de mediciner som säljs där?
Det är bättre att Red Bull säljs på apoteket där mer kompetent personal jämfört med ICA kan ge råd till kunderna. Men vänta lite, har inte koffein sålts på apoteket i flera år utan en anstormning av moraltanter?”, skriver en kommentator på Aftonbladet.

Och Läkemedelsverket slår fast att det inte är förbjudet för apotek att sälja energidrycken.

– Det är upp till apoteken själva att avgöra om det är lämpligt att sälja Red Bull. Om det finns risk att de säljer en produkt till en person som det absolut inte är lämpligt för, då bör de ha det i åtanke när de säljer den typen av produkter. Men det finns inget hinder utifrån regelverket för apotek, säger Anna Beckman Gyllenstrand på myndighetens avdelning för apoteksinspektioner till Aftonbladet.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev