onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekare ångrar sitt utbildningsval efteråt

Publicerad: 15 juni 2017, 07:32

Foto: Thinkstock

Trots att det är lätt att få jobb ångrar många nyutexaminerade apotekare sitt utbildningsval.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedelFarmaci

Tre år efter examen ångrar många apotekare valet av utbildning, visar en alumnirapport från Göteborgs universitet, enligt Svensk Farmaci.
Enkäten har gjorts på uppdrag av utbildningskommittén i farmaci vid Göteborgs universitet. I undersökningen deltog 71 studenter med examen 2013 och 92 med examen från 2015. Svarsfrekvensen hamnade på 50 procent för båda grupperna.

Av dessa svarar bara enda en person att hen inte har anställning. Av de utexaminerade år 2013 har 78 procent fick anställning före examen. Motsvarande siffra för examinationskullen 2015 var 76 procent.

Ändå uppger 46 procent av alumnerna från 2013 att de inte är nöjda med sitt yrkesval och att de inte skulle gå om utbildningen. För de utexaminerade år 2015 ligger siffran betydligt högre, där skulle 71 procent välja samma utbildning idag, skriver Svensk Farmaci.

Det finns ett missnöje med svårigheter att hitta roliga jobb utanför apoteksvärlden, låga löner och enkla arbetsuppgifter i relation till kompetensen, samt problem med arbetsmiljön. Ungefär två tredjedelar i båda grupperna trivs ändå på jobbet.

Undersökningen visar att de flesta i båda grupperna arbetar på apotek, följt av industrin och vården, var flera har ansvarsfulla roller som läkemedelsansvariga eller i chefsbefattningar.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev