Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekare förfalskade recept

Publicerad: 3 december 2013, 07:00

En apotekare har anmälts för att ha förfalskat flera recept på ett narkotikaklassat läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under sommaren och hösten ska en apotekare ha förfalskat sammanlagt 13 recept på Palexia, ett smärtstillande läkemedel som är narkotikaklassat och beroendeframkallande.

Det framgår av en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som apotekskedjan där apotekaren arbetar har gjort. Enligt arbetsgivaren har apotekaren erkänt förfalskningarna och händelsen har polisanmälts.

Apoteket upptäckte förfalskningarna i samband med en ordinarie kontroll av de originalrecept på tung narkotika som lagts in i datasystemet. I dessa 13 fall hittades inga originalrecept.

Samtliga recept är utställda till samma person. I tolv fall har en gruppförskrivarkod använts och i stället för en läkares namn stod det bara ”NN”, en förkortning av ett latinskt uttryck som ersätter ett personnamn.

I ett fall har apotekaren använt en förskrivarkod och en arbetsplatskod som tillhör en viss läkare, men när apoteket kontrollerade uppgifterna visade det sig att läkaren inte arbetade vid tillfället då receptet skrevs. I journalsystemet fanns heller inga recept utskrivna till den patient som angavs på receptet.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev