Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Apotekare kritiska mot regler om receptfritt i detaljhandeln

Publicerad: 7 september 2009, 11:42

Apotekarsällskapet är kritiskt till Läkemedelsverkets förslag om receptfria läkemedel i detaljhandeln.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I somras presenterade Läkemedelsverket en preliminär lista på de läkemedel som myndigheten anser bör kunna säljas utanför apotek.

Detta blir tillåtet från den 1 november i år. Listan har av flera bedömare beskrivits som omfattande.

Förra veckan presenterade samma verk också en remissversion av föreskrifter som anger hur försäljningen ska få gå till i butikerna.

Apotekarsällskapet, en intresseorganisation för apotekare, är kritiskt till båda förslagen.

– Sammantaget känns det här obehagligt. Risken för felanvändning, bland annat av smärtstillande läkemedel och akut p-piller, ökar. Det finns en risk i att allt som säljs i detaljhandeln upplevs som ofarligt. Det här känns riskabelt och konstigt, säger Hanna Gyllensten, apotekare och Apotekarsällskapets ordförande.

Apotekarsällskapet är inte helt emot försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek, men tycker att sortimentet bör vara begränsat och förpackningarna små.

Hanna Gyllensten menar att Läkemedelsverkets lista kan komma att styra användningen av läkemedel i riktningar som inte är önskade.

– Protonpumpshämmare ska inte få säljas i butikerna men det får syrahämmande H2-antagonister. Vi får nu antagligen en större användning av de senare. För de aktuella kunderna hade det varit önskvärt med professionell rådgivning och information om båda alternativen, men så blir det inte nu, säger Hanna Gyllensten.

Hon är också kritisk mot att reglerna för hur det receptfria sortimentet i affärerna får säljas tycks bli liberala, men betonar att det är oklart hur föreskrifterna ska tolkas i detalj. Sällskapet kommer att lämna ett remissvar till Läkemedelsverket i frågan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev