Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekare ny talesperson för Liberalerna

Publicerad: 4 oktober 2019, 09:35

Lina Nordquist tar över som sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Lina Nordquist är ny nationell sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.
– Det ska bli roligt. Samtidigt är jag förvånad. Det var ju aldrig meningen att jag skulle bli politiker.


Lina Nordquist är apotekare och diabetesforskare och har varit regionråd i både majoritet och opposition för Liberalerna i Uppsala de senaste fem åren. Sedan valet 2018 sitter hon i riskdagens socialutskott och förhandlar januariavtalet med socialminister Lena Hallengren (S) för Liberalernas räkning.

Lina Nordquist är docent i fysiologi och disputerade 2007. Intresset för politik väcktes av studenterna hon mötte i undervisningen inom olika medicinska utbildningar på Uppsala universitet.

– Jag mötte blivande läkare, sjuksköterskor och dietister som hade ett sådant otroligt engagemang när jag mötte dem i föreläsningssalarna. När de sedan tog examen och jag mötte dem på stan eller på sjukhuset, så märkte jag att det var som om en del av dem hade slocknat.

Frustrationen över vad hon såg växte och väckte det politiska engagemanget på regional nivå.

– Första året var vi i majoritet. Bland det första jag gjorde var att få till en ganska stor löneökning för de grupper som låg efter i lön. Löneutvecklingen duger verkligen inte inom många sjukvårdsyrken.

Efter ett förlorat val blev hon oppositionspolitiker.

– Gradvis växte samma frustration igen. Mynidighetsuppdrag och lagstiftning som inte håller, statsbidrag som innebär så mycket administration och detaljstyrning att man i värsta fall får en kostnadsinflation som inte hjälper sjukvården utan snarare ökar byråkrati och regelbörda.

Lina Nordquist tycker också att staten ibland beter sig som om den är betydligt mer inblandad i vården än den ska vara.

– Man brukar säga att 25 provent av sjukvården är kommunal och 75 procent är regional. Det blir inte så många procent över egentligen till det statliga. Vi ska sätta ramarna, men nu blir det någon form av baksäteskörning som jag verkligen inte tycker om.

Vad betyder talespersonsuppdraget i praktiken?
– I ordet ligger ju att man ska föra talan, men jag tycker att det automatiskt innebär att jag måste se så mycket som möjligt av människors vardag i Sverige, oavsett om det handlar om patienter, anhöriga eller de som jobbar i sjukvården. Jag behöver lyssna och läsa så mycket jag kan.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommenterar utnämningen i ett pressmeddelande:

”Jag är väldigt glad över att Lina Nordquist vill leda arbetet med att utveckla en liberal sjukvårdspolitik för hela landet. Sjukvården är en av väljarnas viktigaste frågor där Liberalerna har alldeles för lågt förtroende. Det ska vi ändra på. Linas erfarenhet som forskare och lärare på medicinska universitetsutbildningar i kombination med hennes tidigare roll som regionråd i Uppsala gör henne utmärkt för uppdraget.”

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev