Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekare öppnar eget

Publicerad: 7 oktober 2013, 12:29

Trångsund utanför Stockholm fick ett apotek i helgen när apotekaren Khalid Nouri öppnade eget.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Det var invigning i går och vi hade en härlig dag. Jag hade inte förväntat mig att det skulle komma så många, säger Khalid Nouri.

När Dagens Apotek når honom på måndagen, dagen efter invigningen, är det inte helt lätt att hinna få en pratstund med honom. Det är nämligen redan en kö av kunder inne på apoteket som vill ha  hjälp med att hämta ut sina läkemedel.

Trångsund ligger i Huddinge kommun söder om Stockholm. Där finns en vårdcentral, men sedan länge saknar Trångsund apotek.

– För ett år sedan träffare jag några läkare och chefen för vårdcentralen som berättade att de var i stort behov av ett apotek, berättar Khalid Nouri för Dagens Apotek.

Tanken på att starta ett fristående apotek fanns där redan, men nu tog planerna fart. Khalid Nouri tog reda på att orsaken till att Apoteket AB lade ner sitt apotek i Trångsund för cirka 15 år sedan var att det inte bodde så många äldre där.

– Jag tittade på den senaste statistiken som visade att det bor mycket fler äldre i Trångsund jämfört med andra områden, säger han.

Närmaste apotek ligger i Farsta eller i Skogås, dit Trångsundsborna får ta sig med pendeltåg eller buss. Något som inte alltid är så lätt för de äldre.

– Det handlar också om ekonomi. Många använder färdtjänst och måste först åka en gång för att beställa medicin och sedan beställa färdtjänst en gång till för att hämta medicinen. Hit kan de promenera, säger Khalid Nouri.

Han utbildade sig till apotekare vid Uppsala universitet och har därefter arbetat som läkemedelsansvarig på Kronans Droghandel och Apotek Hjärtat. Men nu är han alltså sin egen chef, på Trångsund Apotek.

– Jag vill välja sortiment själv och jag märkte att originalsortimentet på egenvård har försvunnit från marknaden eftersom många apotek vill göra egna serier. Folk letar efter de vanliga produkter som de brukar köpa på apoteket.

Khalid Nouri  kommer själv att arbeta på Trångsund Apotek och får sällskap av en receptarie och en apotekstekniker.

Att apoteket invigdes på en söndag var ett beslut som Trångsundsborna själva var med och fattade.

– Jag satte upp en brevlåda för att få förslag på vilken dag folk som bor här tyckte var bra. Vi kom fram till att söndag fungerar bra eftersom alla är hemma då och kan komma och fira, berättar Khalid Nouri.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News