Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekarna strejkar i Grekland

Publicerad: 15 juli 2015, 09:09

Foto: ThinkStock

Apotekarnas fackförbund har varslat om strejk och fackliga företrädare diskuterar fler åtgärder mot det omfattande reformpaketet som väntas klubbas igenom i parlamentet i Aten i dag.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Senast i dag måste parlamentet godkänna flera åtgärder för att Grekland ska ha en chans att få nödlån, bland annat att inrätta ett oberoende finansråd och effektivisera pensionsystemet. På längre sikt kräver EU även en större privatisering av den offentliga sektorn, liberalisering i detaljhandeln, med söndagsöppet och ökad tillgänglighet på exempelvis apoteksvaror.

De grupper som direkt påverkas av detta organiserar nu sina protester.

Apoteken ska hålla stängt i protest mot en del av reformpaketet, som innebär en avreglering av läkemedelsmarknaden och att vanliga livsmedelsbutiker kommer att kunna sälja receptfri medicin. Under onsdagen kommer företrädare för fackförbundet Panhellenic Association of Pharmacists träffas för att diskutera ytterligare stridsåtgärder, enligt Svenska Dagbladet.

Fackförbunden ADEDY som organiserar offentliganställda och den kommunala motsvarigheten POE-OTA har även de utlyst en 24 timmar lång generalstrejk från och med i dag.

I stort tycks dock de flesta greker ha resignerat inför de kommande åtstramningarna. En färsk undersökning från det grekiska opinionsinstitutet Kapa Research visar att 70 procent av grekerna vill att parlamentet röstar igenom reformpaketet, skriver Dagens Industri.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev