Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekarprofil kandiderar för C

Publicerad: 18 augusti 2010, 06:00

Cecilia Bernsten, tidigare ordförande i Farmacevtförbundet, har gått in i politiken för Centerpartiets räkning. Hon är uppsatt på plats sex på Centerpartiets lista till Landstinget i Uppsala län.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Varför har du valt att engagera dig politiskt?

– Jag känner att det är pay-back time, jag vill erbjuda de kunskaper jag har. Jag har länge arbetat med frågor som i grunden är politiska och har synpunkter på mycket. I arbetet med apoteksreformen kom jag i kontakt med många politiker, och då tänkte jag, varför inte själv bli politiker?

Har din bakgrund som apotekare påverkat ditt politiska engagemang?

– Ja, jag har alltid tyckt att farmaceuternas kompetens är underutnyttjad ur patientens perspektiv. Patienterna behöver personal som kan mycket om läkemedel. Även inom sjukvården behövs kompetensen, förskrivare behöver den exempelvis.

Kommer farmaceuternas kompetens att värnas på den nya apoteksmarknaden?

– Det är ett dilemma nu när apoteken ska överleva som butiker samtidigt som patienterna behöver människor som kan mycket om läkemedel. Det finns en oro bland farmaceuterna för att deras kompetens är hotad när apoteken blir allt mer kommersiella.

Delar du den oron?

– Nej, jag tycker att man som patient får mer service nu än tidigare, apoteken har lyft sig i håret. Men det är samtidigt viktigt att politiskt påverka Läkemedelsverket att tydligare ange vilken information patienterna har rätt till på apoteken.

Hur motiverar man apotek att satsa på välutbildade farmaceuter?

– Det är viktigt att tänka långsiktigt. Kortsiktig lönsamhet får man genom att kränga så mycket schampo som möjligt, men vill man ha långsiktig lönsamhet måste man få stamkunder, och kunderna kommer bara tillbaka om de får förtroende för farmaceuternas kunskap. Som politiker kan jag vara med och påverka vad apoteken får betalt för. Läkemedelsverkets roll måste stärkas ytterligare.

Har du fler hjärtefrågor?

– Ja, läkemedelsanvändningen och de äldre. I dag används de äldre som försökskaniner för olika sorters blandningar. De är en utsatt och skör grupp, som inte alltid tas så väl omhand på apoteken, men de borde ses mer som VIP-kunder eftersom de använder mest läkemedel.

Är det en bra kombination att vara apotekare och politiker?

– För en apotekare som måste stå vid en disk kan det nog vara svårt, men jag arbetar som forskare på Läkemedelsverket och styr själv min tid, det är en stor fördel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev