Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekarutbildning i Umeå

Publicerad: 15 februari 2011, 10:50

Efter två ansökningar får universitetet tillstånd att utfärda apotekarexamen.


Högskoleverket gav i dag besked om att Umeå universitet får examensrätt för apotekarutbildning. Utbildningen startar hösten 2012 och kommer då att vara den första apotekarutbildningen i landet som ges via internet.

– Umeå universitet kommer nu att kunna utbilda studenter som av olika skäl inte har möjlighet att flytta till en universitetsstad. Vi har hög kompetens att ge den här typen av distansutbildningar eftersom vi redan för åtta år sedan startade ett nätbaserat receptarieprogram. Det nya apotekarprogrammet blir en naturlig fortsättning på receptarieprogrammet, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Universitetet har ansökt om att få tillstånd att utfärda apotekarexamen om 300 högskolepoäng två gånger. Den första ansökan gjordes hösten 2009. Då behandlades ansökan av en expertgrupp, inklusive två sakkunniga som Högskoleverket utsett. De sakkunniga är apotekare Astrid Kågedal, Apoteket AB, och professor emeritus Björn G. A. Lindeke.

Underlaget för expertgruppens bedömning är ansökan samt ett platsbesök på Umeå universitet 23 mars 2010.

Expertgruppen identifierade då brister som behövdes åtgärdas innan de kunde gå vidare med ärendet, varpå en förnyad ansökan skickades in 30 november 2010. Det är alltså denna förnyade ansökan som har beviljats.

Apotekarutbildningen finns sedan tidigare i Uppsala och Göteborg. Lunds universitet fick examensrätt för apotekarutbildning förra året, men exakt när utbildningen kommer igång är inte fastställt.

Hannah Davidsson 08-566 241 21
hannah.davidsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev