Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekarutbildning säker väg till rikedom i USA

Publicerad: 3 november 2015, 13:14

Tre college i USA utexaminerar studenter som får betydligt högre snittlöner än studenter från andra lärosäten.


De tre lärosätena är: Massachusetts College of Pharmacy and Health Science, St Louis College of Pharmacy och Albany College of Pharmacy and Health Science.

Den gemensamma nämnaren är lätt att se. Alla dessa utbildar apotekare. Tio år efter utbildningsstart på något av de tre universiteten var snittårsinkomsten mellan $110 600 – $ 116 400, vilket motsvaras av 942 000 – 991 000 svenska kronor.

Rankningen som tidningen har gjort exkluderar egentligen yrkesutbildningar, men Economist noterar att studenter från de tre apotekarutbildarna har en årslön som i snitt är cirka $ 20 000 högre än snittlönerna för studenterna från de college och universitet som kom högst i rankingen. Flera andra av de lärosäten där studenterna har oväntat höga snittlöner har också apotekarutbildningar, enligt Economists artikel.

Rankningen bygger på inkomster tio år efter studiestart, vilket pekas ut som en begränsning i de data som använts. Exempelvis uppnår apotekare snabbt en hög lön, medan andra yrkesgrupper, som läkare, har en mer långsam löneutveckling.

Men i Economist konstateras ändå att apotekarutyrket kanske är den säkraste vägen för att tillhöra den övre medelklassen i USA.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev