tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteken expedierar fler recept

Publicerad: 28 mars 2023, 10:01

Sveriges Apoteksförenings årliga branschrapport visar att apoteken omsatte 70 miljarder kronor under förra året. Som jämförelse kan nämnas att försvarsbudgeten låg på nära 77 miljarder kronor. Genrebild.

Foto: Getty Images

Färre apotek men fler expedierade recept. Så går det att summera fjolåret enligt Apoteksföreningens senaste branschrapport.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ApoteksföreningLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Förra året gjordes 130 miljoner kundbesök på de svenska apoteken och 89 miljoner recept expedierades, enligt rapporten. Det senare är en liten ökning jämfört med år 2021 då 88 miljoner recept expedierades.

Läs också: Kammarrätten sänker bot för apotek som bytte ut läkemedel

När det gäller antalet kundbesök pekar statistiken mot en nedgång jämfört med år 2021. Då rapporterades 140 miljoner besök men siffran ska tas med en nypa salt, enligt Apoteksföreningen, som uppger att sättet att mäta e-handelsbesöken har ändrats mellan åren.

Omsättningen i branschen tyder på att kunderna inte blir färre. Hela apoteksmarknaden, inklusive slutenvård, omsatte drygt 70 miljarder kronor i fjol. Det motsvarar en ökning med 6,8 procent jämfört med året innan. E-handeln stod för cirka 20 procent av den totala omsättningen år 2022.

Vid senaste årsskiftet fanns 1 407 apotek, vilket är fyra färre än året innan. Alla fyra som lades ner låg i storstadskommuner, enligt branschrapporten.

Vid omregleringen 2009 hördes flera kritiska röster som varnade för att det skulle bli färre apotek i glesbygden. Men faktum är att det trots nedgången förra året nu finns 480 fler apotek än vad det gjorde 2009 i landet.

Läs också: Så ska apoteken få betalt för farmaceutiska tjänster

”Den sakta nedgången av antalet apotek har pågått under de senaste två åren. Apotek i glesbygd har inte påverkats vilket annars är en vanlig missuppfattning”, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Varje dag besöker cirka 360 000 personer ett apotek i Sverige, antingen fysiskt eller på nätet, enligt rapporten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev