Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteken i Europa går mot tuffa tider

Publicerad: 29 augusti 2013, 11:00

25 procent av apoteken i Grekland väntas lägga ner och på Irland spår apoteksföreningen att ett apoteken tappar intäkter nästa år.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

De svenska apoteken har inte blivit de kassakor som många hade räknat med. En låg handelsmarginal på recept­belagda läkemedel är förmodligen den huvudsakliga orsaken.

Men det är inte bara svenska apotek som kämpar i motvind.

Rory O´Donnell, ordförande för den irländska apoteksföreningen, uppger att åtstramningarna för apoteken började 2009 då den irländska regeringen antog en ny lag med flera besparingsåtgärder för att ta sig ur den ekonomiska krisen. Enligt honom har minskade utgifter för läkemedel drabbat apoteken.

– Lagen har använts för att minska intäkterna till apotek, säger han.

Enligt apoteksföreningen kommer det att bli ännu tuffare. Föreningen har gjort beräkningar som pekar på att intäkterna kommer att minska med mellan 20 000 och 30 000 euro nästa år för ett genomsnittligt apotek på Irland.

– Jag tror att det här kan stjälpa många apotek i landet, säger Rory O´Donnell.

Per Troein, direktör på IMS Health i London, följer apoteksmarknader runt om i världen. Han konstaterar att det generellt är tufft för apotek i Europa och ser två huvud­sakliga skäl till det.

– Antingen fattar regeringarna beslut om att sänka handelsmarginalerna eller så sjunker priserna på läkemedel, säger han.

Liksom i Sverige bestäms både inköpspris och försäljningspris på subventionerade läkemedel av staten i nästan alla länder i Europa. IMS mäter varje år handels­marginaler i samtliga europeiska länder.

För farmaceuter kan konsekvensen av de minskade intäkterna bli färre jobb att söka, alternativt att färre farmaceuter får göra mer jobb då apotek inte har råd att anställa. Lägre löner kan också bli en konsekvens. Per Troein nämner apotekarna på Irland som ett exempel.

– Då många apotekare äger sitt eget apotek där, betyder en minskning i intäkter på 20 000 till 30 000 euro att ägarna minskar sina egna inkomster om de inte är beredda att sänka lönen för de anställda.

Han påpekar att de försämrade tiderna inte innebär att det är svårt att vara apotekare i Europa.

– Det har blivit tuffare, men man måste förstås se till vilken nivå man utgår från och apotekare har fortfarande bra inkomster generellt sett.

Pablo Moliner, partner på konsultbyrån AT Kearney i Madrid, följer apoteksmarknaden i Europa.

Han beskriver situationen för apoteken som allvarlig i hela Europa, men särskilt i länderna kring Medelhavet. Enligt AT Kearneys uppskattning har de spanska apotekens intäkter minskat med cirka 20 procent sedan 2008.

– Som en följd av det har personal sagts upp, säger Pablo Moliner.

Enligt Pablo Moliner pressar man hellre priserna på läkemedel än att spendera mindre på sjukvård, vilket har fått konsekvenser för apoteken i Europa.

I Grekland kommer, enligt AT Kearney, 40 procent av apoteken att stänga som en följd av den ekonomiska krisen.

– Antalet apotek i Grekland har redan minskat med 15 procent och vi räknar med att ytterligare 25 procent av dem måste stänga.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev