måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Apoteken kan hjälpa till att förebygga ohälsa”

Publicerad: 3 september 2015, 09:10

Det förebyggande arbetet spelar en allt större roll i hälso- och sjukvården och apoteken bör vara en del av den omställningen, anser läkaren Mai-Lis Hellénius.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

– Vi är inne i ett paradigmskifte där vi ställer om allt mer av sjukvården till att bli förebyggande, säger Mai-Lis Hellénius, överläkare och professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet i Solna.

Enligt henne har det de senaste tio åren kommit en stor mängd studier som väsentligt har ökat kunskapen om förebyggande vård. Och i och med att Sverige år 2011 fick riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder har arbetet med preventiva insatser kommit i gång på allvar.

Men allt det arbetet kan inte enbart ske inom sjukvården, anser Mai-Lis Hellénius.

– Man kan inte vänta med de preventiva åtgärderna till dess att hjärt-kärlsjuka kommer till sjukhuset eller vårdcentralen utan man måste nå människor hemma i tv-soffan och ute i samhället, säger hon.

Mot den bakgrunden anser hon att apoteken har en viktig roll att spela.

– De har ett rätt högt förtroende bland allmänheten och har kompetens inom egenvård. Jag tycker att det är en naturlig och önskvärd utveckling att apoteken tar en större plats i det preventiva arbetet.

Kan det bli så att apoteken går in för mycket på sjukvårdens område?

– Jag vet att det finns kollegor till mig som till exempel anser att blodtryck inte ska mätas på apotek för att apoteken inte har kompetens att behandla högt blodtryck. Men det handlar inte om att behandla, utan det handlar om att mäta och att hänvisa. I dag kan vem som helst köpa en blodtrycksmanschett så den tiden då de mätningarna var förbehållna hälso- och sjukvården är förbi.

Hon framhåller också att det finns många goda exempel på hur läkare, sjuksköterskor och apotek samarbetar lokalt.

– För mig är det självklart att apoteken är en del av vårdkedjan.

Under onsdagen talar Mai-Lis Hellénius på mässan, bland annat om hur den stillasittande livsstilen hotar hälsan och om hur apoteken kan hjälpa till att förebygga ohälsa.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev