Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteken sålde för 50 miljarder kronor

Publicerad: 19 oktober 2022, 12:28

Apotekens försäljning ökade i fjol med cirka 2 procent, enligt TLV. Genrebild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Uppskjuten vård och mindre kräksjuka under pandemin har satt spår i apotekens försäljning. TLV kallar 2022 för ett ”återhämtningsår” i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

TLVApoteket ABApotek HjärtatCovid-19Toppnyheter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Mellan 2020 och 2021 ökade försäljning via öppenvårdsapotek med cirka 2 procent, eller en miljard kronor i pengar räknat, till 51,5 miljarder kronor. Det var den lägsta tillväxten sedan 2015, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets rapport 2022 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling.

Läs också: Grönt ljus för apoteksfusion 

Som orsak till den blygsamma ökningen pekar myndigheten på faktorer kopplade till covid-19. Färre fall av säsongsmässiga sjukdomar när svenskarna tvättade händerna och idkade social distansering samtidig som den elektiva vården sattes på paus och operationer sköts upp rosade inte apotekens försäljning.

I rapporten kallas 2022 för ett ”återhämtningsår”. Försäljningssiffror för första halvåret pekar mot en högre ökningstakt för helåret, skriver TLV, men lägger till en brakslapp om att det försämrade säkerhetspolitiska läget och högre inflation kan påverka negativt.

Enligt rapporten ökade öppenvårdsapotekens samlade bruttoresultat med 700 miljoner kronor till 12,6 miljarder under förra året. Apoteket AB och Apotek Hjärtat dominerar fortfarande med cirka 30 procent av marknaden vardera. 

Varken öppethållande eller antalet fysiska apotek har minskat i någon betydande omfattning under första halvåret 2022, skriver TLV.  Sverige har strax över 1 400 fysiska apotek i dag. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev