Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteken vill pressa priser själva

Publicerad: 10 oktober 2013, 12:41

Behåll dagens generikamodell tills priset pressats på en produkt – låt sedan apoteken förhandla. Det föreslår Sveriges apoteksförening.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens system för utbytbara läkemedel måste ses över, kräver Sveriges apoteksförening i en debattartikel i Dagens Industri. Men enligt branschföreningen krävs bara några marginella förändringar för att det ska fungera bättre.

I artikeln föreslås att dagens modell används för varje läkemedel under 18 till 24 månader efter att ett patent gått ut. Under den tiden får tillverkarna liksom i dag tävla om att få sin produkt utsedd till periodens vara av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, genom att försöka lägga sig lägst i pris.

Men efter ett tag har priserna stabiliserats på en lägre nivå, enligt Sveriges apoteksförening. Då är det dags att fastställa ett pristak och sedan låta apoteken sköta förhandlingarna direkt med leverantörerna.

”Visar det sig att pristaket är för högt har staten alla möjligheter att sänka det när helst den vill”, skriver föreningens vd Johan Wallér och chefsstrateg Henrik G Ehrenberg i debattartikeln.

Bakgrunden till utspelet är Dagens Industris artikel förra veckan om den rapport som Sveriges apoteksförening beställt, om prismönster i TLV:s upphandlingar. Enligt denna rapport delar ett antal generikaproducenter upp marknaden mellan sig, genom att varannan månad höja och varannan månad sänka priset.

Konkurrensverket har granskat uppgifterna men kommit fram till att det inte finns några bevis på att prismönstren beror på informationsutbyte mellan läkemedelsföretagen. Men Sveriges apoteksförening tycker ändå att det handlar om att manipulera prissättningssystemet.

”Det är helt enkelt inte rimligt att ett par producenter delar upp marknaden mellan sig – med eller utan priskartell. Låt apoteken med sin förhandlingskraft lösa problemet”, avslutar Sveriges apoteksförening.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News