Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekens snabbspår fick beröm

Publicerad: 13 oktober 2015, 10:06

När regeringen ordnade en stor konferens var apoteken en av två branscher som framhölls som goda exempel på där man lyckats med snabbspår för nyanlända.


I går, måndag, höll regeringen konferensen ”Sverige tillsammans” där ett stort antal representanter för arbetsgivare, fackförbund, myndigheter, kommuner och landsting var inbjudna. Konferensen syftade till att förenkla för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

Bland annat talades det om snabbspår för att nyanlända ska komma i arbete snabbare inom sina yrken.  Två exempel framhölls som särskilt lyckade på konferensen, berättar Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, som var med på mötet.

– Det ena var kockar och det andra var apotekare. Man pekade på att vi inom apoteken har kommit särskilt långt i det här arbetet och att det kan vara en role-model för andra yrkeskategorier.

Enligt Johan Wallér har alla apotekskedjor erbjudit praktikplatser till nyanlända farmaceuter.

– Två saker har varit speciellt viktiga: Att inte kräva att man ska kunna svenska innan man gör kunskapsprov. Det är i första hand kompetensen som ska bedömas inte språket. Språkprov kan läggas längre fram i processen i samband med ansökan om svensk legitimation. Det andra är att få praktisera på apotek. Det underlättar hela processen om man förstår den svenska apotekskulturen och dessutom får chans att träna på svenskan under tiden.

– Det här handlar absolut inte om snabbutbildningar utan om att personer som redan är utbildade fortare ska kunna få svenska yrkeslegitimationer. Genom att arbeta med flera saker parallellt går det helt enkelt snabbare. Det gagnar de här personerna, samhället och apoteken.

Han framhåller att apoteken behöver ta till vara på den kompetens som finns hos nyanlända farmaceuter.

– Vi behöver dem och vet samtidigt att ett stort problem i integrationen är ändlös väntan. Människor hinner tröttna om byråkratin tar för lång tid. Därför är det viktigt med snabbspår.

Relaterat material

Volontärer delar ut läkemedel på Centralen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev