torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket AB får kritik för passivitet

Publicerad: 24 april 2013, 05:00

Omregleringen av dosmarknaden blev mer brutal än den av öppen­vårdsapoteken. Apoteket AB har inte haft mycket att erbjuda anställda som fått sluta, anser en tidigare facklig förhandlare.

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenFarmaci

Apoteket AB beslutade i höstas att lägga ner fem dosapotek som en följd av att nya aktörer vann upphandlingar. Stig-Olof Sandberg skötte­ förhandlingarna för Farmaciförbundets räkning.

I Vänersborg, där han själv arbetat fram till alldeles nyligen, stänger Apoteket AB sin anläggning den 31 juli och det är också då de flesta anställda där gör sin sista arbetsdag.

Stig-Olof Sandberg börjar jobba hos den nya aktören Apotekstjänst, men många går till arbetslöshet.

Stig-Olof Sandberg anser att omregleringen av dosmarknaden har varit­ särskilt hård. När marknaden för öppenvårdsapotek släpptes fri sköttes det av ett omstruktureringsbolag och under tre år begränsades nya aktörer i hur de kunde agera för att allt inte skulle ske på en gång.

– Dosmarknaden blir mer brutal för då har man bara sagt att nu är det fri konkurrens, säger han.

Han är också kritisk till hur Apoteket AB har skött nedskärningarna.­ Han anser inte att företaget har kunnat erbjuda de anställda som mist eller­ kommer att mista sina jobb särskilt mycket. Av de anställda på anläggningen i Vänersborg är det enbart en person som har fått ett nytt jobb inom företaget vad han vet.

Han tycker inte heller att Apoteket AB har hängt med i utvecklingen och tror att företaget hade kunnat und­vika att förlora en så stor del av marknaden genom att vara mer offensivt.

– De nya aktörerna har kommit in och haft en helt annan syn på dosaffären och jag tror inte Apoteket AB som tidigare monopolföretag varit så bra på att lyssna på vad landstingen velat ha.

Relaterat material

Så bra sitter den krympta kostymen

Kristina Niemi: Både beklagligt och bekymmersamt

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev