Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket AB i samarbete med Min doktor

Publicerad: 2 mars 2016, 14:18

Charlotta Tönsgård är operativ chef på Min doktor.

Branschens satsning på digitala vårdtjänster fortsätter. Senast ut är Apoteket AB som sparkar i gång ett samarbete med Min doktor och erbjuder blodtrycksmätning för den som behöver exempelvis p-piller.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vi vill finnas där kunderna är och de hanterar i allt högra grad sin hälsa på nätet och i sina mobiler, säger Johan Frödin, chef för förskrivna produkter på Apoteket AB, till Dagens Apotek.

Initialt är samarbetet fokuserat på blodtrycksmätning på 178 apotek i samband med preventivmedelsförskrivning och behandling av erektionsproblem. Även hemleverans av receptbelagda läkemedel ingår i satsningen.

– Personer som besöker Min doktor, och som söker konsultation kring preventivmedel eller erektil dysfunktion, kommer i de fall där ett blodtrycksvärde bedöms nödvändigt få ett värdebevis i mobilen som de visar upp på apoteket för kostnadsfri provtagning, säger Charlotta Tönsgård, operativ chef på Min doktor, till Dagens Apotek.

Därefter får personerna själv rapportera sitt blodtryck till Min doktor för att, om lämpligt, få läkemedel förskrivet. Min doktor tar 150 kronor för tjänsten medan kunden inte betalar något på apoteket för blodtrycksmätningen, enligt Johan Frödin.

– Vi vill vara ett komplement till vården och det tror vi behövs i takt med att människor är kortare tid på sjukhus och vårdas eller vårdar sig själva i hemmet. Samarbetet med Min doktor är en möjlighet, men vi har också samarbeten kring följsamhet med vården och med läkemedelsföretag, säger han.

Har ni fler digitala tjänster på gång?

– Vi har nyligen utökat vår satsning på expressutlämning till 160 apotek. Tjänsten innebär att du beställer via datorn eller mobilen och hämtar dina varor två timmar senare på valfritt apotek. Under slutet av 2015 lanserade vi även vår app Mina recept som gör det enklare att hantera sina läkemedel, säger Johan Frödin.

Relaterat material

Lloyds satsar på digitalt läkarbesök

Hjärtat öppnar fler minutkliniker

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev