Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket AB kan räkna med konkurrens om ombuden

Publicerad: 16 januari 2015, 13:32

De privata aktörerna står redo att etablera apoteksombud. Men det finns en tvekan om hur stor betydelse ombuden kommer att ha i framtiden.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den 30 juni i år upphör Apoteket AB:s ensamrätt på att ha apoteksombud. I en rapport från Läkemedelsverket, vars remisstid nyligen gick ut, föreslås att alla aktörer som bedriver öppenvårdsapotek ska få etablera ombud.

Dagens Apotek har kontaktat apotekskedjorna för att höra hur stort deras intresse är för att tillhandahålla läkemedel via handlare i glesbygd.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör för Kronans Apotek, säger att kedjan nog är intresserad av det. Men han tror samtidigt att behovet är på väg att minska och ser inte framför sig att det blir en stor marknad för kedjan.

– Till stor del kan nu nätapoteken fylla den funktion som ombuden har haft tidigare, säger han.

Också Apoteksgruppen ser det som en möjlighet för apoteken som ingår i gruppen att etablera ombud.

– Vi är positiva till förändringar vad gäller apoteksombuden efter halvårsskiftet, under förutsättning att samma villkor kommer att gälla för alla apoteksaktörer, säger Apoteksgruppens kvalitetschef Birgitta Lange Sjöblom.

Ica:s förvärv av Apotek Hjärtat gick igenom i går, torsdag, och Ica-gruppens presschef Ola Fernvall säger att allt fokus nu är på integrationsprocessen.

I dag är många Icahandlare ombud åt Apoteket AB. Ola Fernvall utesluter inte att den nya kedjan som nu är på väg att bildas kommer att etablera ombud om det släpps fritt.

Från Apoteket AB:s sida är man redo att fortsätta att leverera läkemedel via ombud också efter det att ensamrätten upphör.

– Det finns ingen anledning att tro att ombuden inte kommer att vara en viktig del av tillgängligheten också framöver, så vi kommer att erbjuda den tjänsten även fortsättningsvis, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör för Apoteket AB.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev