Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket AB krävs på svar om styrelsejäv

Publicerad: 17 maj 2017, 08:22

Mikael Damberg har fortsatt förtroende.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Moderaterna kräver en fördjupad granskning av möjliga jävskopplingar mellan Apoteket AB och Min Doktor.


Dagens Nyheter avslöjade nyligen att Apoteket AB:s styrelseordförande Christian W Jansson, även är storägare i samarbetspartnern Min Doktor. Avtalet mellan bolagen har lett till ordentligt klirr i kassan för Christian W Jansson. Enligt Moderaterna väcker detta frågor om eventuellt jäv inom Apoteket.

– Därför faller det på den ansvarige ministern, Mikael Damberg, att gå till botten på jävsfrågan, säger näringsutskottets vice ordförande Lars Hjälmered (M), till DN.

Det ansvariga statsrådet för statliga bolag, Mikael Damberg (S), uppger till DN att han inte ser några problem med avtalet, som innebär att Apoteket har varit affärspartner med ett i det närmaste privat bolag.

Innan DN:s publicering meddelade Mikael Damberg att regeringskansliet hela tiden har varit informerat om Christian Janssons engagemang i Min Doktor.

Då beslutet om affärssamarbete mellan bolagen har tagit på operativ nivå, där styrelsen inte har fattat beslut, ser Damberg ingen anledning till kritik.

Apoteket har aviserat att jävsfrågan ska lyftas, under möten under tisdagen och onsdagen. Vidare uppgav Apoteket tidigare att man ser över rutiner och regler för samarbeten som kan aktualisera jävsfrågor. I skrivande stund har Apoteket inget nytt att berätta när det gäller eventuella nya beslut om rutiner och regler.

– Frågan behandlas under onsdagen med fulltalig styrelse. Därför räknar vi med att lämna besked om eventuella beslut senare under dagen, säger Apotekets kommunikationschef Magnus Frisk, till Dagens Medicin.

Relaterat material

Apoteket AB granskar sina rutiner efter farhågor om jäv

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev