Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket AB skärper beslutsordningen efter jävsmisstankar

Publicerad: 18 maj 2017, 10:36

Gert Karnberger, styrelseledamot i Apoteket AB.

Foto: Johan Töpel

Inget jäv förelåg när styrelsen för Apoteket AB började samarbeta med den digitala vårdgivaren Min Doktor, har styrelsen kommit fram till efter en granskning. Men beslutsordning och andra regelverk inom Apoteket ska ses över.


Styrelsen kom på onsdagen fram till att frågan om jäv borde ha behandlats tidigare. Därför ska Apoteket AB förtydliga beslutsordningen i frågan om intressekonflikter och jäv.

Jävsfrågan togs efter ett avslöjande från Dagens Nyheter kring att Apotekets styrelseordförande Christian W Jansson är ordförande och delägare i MD International som äger Min Doktor. Avtalet slöts i mars i fjol och förlängdes i mars i år. Samtidigt som Christian Jansson har suttit på två stolar samtidigt, har värdet av Min Doktors aktie har stigit avsevärt.

Efter ett avslöjande från Dagens Nyheter om denna värdeökning kom frågan om eventuellt jäv att aktualiseras under ett styrelsemöte på onsdagen. Frånvarande vid det mötet, där jävsfrågan skulle redas ut, var Min Doktors huvudägare Christian W Jansson samt Pia Gideon, som sitter i Min Doktors styrelse och som även har fått optioner i bolaget.

Efter mötet konstaterar Gert Karnberger, som är styrelseledamot, att det inte förelåg något formellt jäv vid det tillfälle då avtalet slöts. Avtalet beslutades enligt honom som en del av bolagets operativa arbete. Samtidigt uttrycker han förståelse för att avtalet och relaterade personkopplingar kan uppfattas inrymma en intressekonflikt.

– Vi behöver se över vår beslutsordning så att den inte ger upphov till oklarheter om hur jäv och intressekonflikter hanteras, säger Gert Karnberger i ett mejl till Dagens Apotek.

Detta ska ske dels genom förändringar i arbetsordningen samt genom en tydligare vd-instruktion, dels genom ett förtydligande av Apoteket AB:s beslutsordning.

Apotekets vd Ann Carlsson säger att samarbetet med Min Doktor fortsätter.

– Det är ett sätt för oss att möta kundernas behov. Det har varit mycket uppskattat att få snabb och enkel kontakt med vården, säger hon via mejl till Dagens Apotek.

Det gäller exempelvis blodtryckstagning eller allergier.Samtidigt anser hon att öppenhet och transparens är viktigt för Apoteket som statligt ägt bolag och att regelverket därför ska ses över och förtydligas.

Relaterat material

Apoteket AB granskar sina rutiner efter farhågor om jäv

Apoteket AB krävs på svar om styrelsejäv

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev