Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket AB ställer tydligare krav på sina leverantörer

Publicerad: 25 juni 2009, 06:50

Apoteket AB har för första gången antagit en uppförandekod som anger vad företaget kräver av sina leverantörer – bland annat på miljöområdet.


I uppförandekoden anges att barnarbete, tvångsarbete, diskriminering och korruption inte får förekomma hos leverantörerna. Den baseras bland annat på FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

Dessutom finns krav som gäller löner och arbetstider, grundläggande säkerhet, hälsa på arbetsplatsen och metodiskt miljöarbete.

Apoteket har också påbörjat ett arbete med att identifiera vilka leverantörer som har verksamhet i länder där riskerna för brott mot reglerna är relativt stora.

Hänvisningar till uppförandekoden ska bland annat finnas i Apotekets avtal med sina leverantörer.

Hur ska ni kontrollera att koden efterlevs?

– Vi kommer att besöka leverantörer med egen eller inhyrd personal och göra audits. Det är naturligtvis viktigt att vi har en systematisk uppföljning av hur kraven efterlevs, säger Erik Thorsell, kvalitetsdirektör på Apoteket AB.

Är detta något helt nytt för Apoteket AB?

– Nej, tänkandet är inte nytt. Vi var till exempel ett av de första statliga bolagen som införde hållbarhetsredovisningar. Men i och med detta ställer vi krav på ett mer systematiskt sätt. Det här är ett av flera led i vårt arbete med hållbar utveckling, säger Erik Thorsell.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev