Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Apoteket Gode Herden vann namnstrid mot apoteksjätten

Publicerad: 8 Maj 2017, 12:15

Apoteket Gode Herden i stadsdelen Ronna i Södertälje vann nyligen en namnstrid mot Apoteket AB.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Apoteket AB vill inte att någon annan använder ordet apoteket i bestämd form.

– Bolaget betraktar det som sitt eget varumärke, och att det ska ensamrätt till det. Fler apotek har också haft samma problem med att använda ordet apoteket i sina namn, säger Samir Sanharib, apotekschef och grundare till Apoteket Gode Herden.

Han startade apoteket i stadsdelen Ronna i Södertälje för tre år sedan, och lämnade in en ansökan om varumärkesregistrering av namnet Apoteket Gode Herden i april i fjol till Patent- och registreringsverket, PRV.  

Den statliga apoteksjätten ville att registreringen skulle upphävas eftersom namnet var förväxlingsbart med deras inarbetade varumärke ”Apoteket”. Bolaget hävdade bland annat att dels Patentbesvärsrätten, PBR, dels Bolagsverket tidigare har konstaterat att Apoteket AB genom lång och intensiv användning av varumärket har en inarbetad rätt till beteckningen Apoteket i bestämd form.

Dessutom hävdade Apoteket att bolaget Gode Herdens varumärkesregistrering ”omfattar tjänster som är identiska med den verksamhet som Apoteket AB bedriver och har bedrivit under lång tid under kännetecknet Apoteket”.

PRV har nu gett avslag på Apoteket AB:s invändning och konstaterar bland annat i sitt beslut att PBR:s avgöranden är sju år gamla och bygger på marknadsundersökningar som är än äldre och att de därför inte kan användas för visa att Apoteket AB har en inarbetad rättighet till namnet ”Apoteket”. PRV anser också att varumärkena visuellt skiljer sig åt så att de inte är förväxlingsbara.

Apoteket Gode Herdens varumärke har typsnitt i blått och svart, orden i märket är placerade nedanför det generiska ordet ”Apoteket”, och längst ner under orden finns ett figurelement i form av en brun käpp.

Apoteket AB kan överklaga PRV:s beslut till Patent- och marknadsdomstolen senast två månader efter beslutsdatumet. Anna Rogmark, chefsjurist på Apoteket, vill inte kommentera om bolaget tänker överklaga beslutet.

– Det ska alltid vara tydligt för kunderna var de hämtar ut läkemedel och handlar sina apoteksvaror. För oss är det viktigt att varumärket Apoteket inte förväxlas med andra och PRV har nu prövat och kommit med ett beslut i ärendet, säger Anna Rogmark, chefsjurist på Apoteket, till Dagens Apotek.

Samir Sanharib flyttade till Sverige från Irak 1991. Sin apotekarutbildning från Irak kompletterade han i Sverige för att få en svensk legitimation. Därefter anställdes han på Apoteket AB och arbetade under 17 år på olika apotek i Stockholmsområdet innan han startade ett eget apotek.

– Jag tror att många apotekare vill starta eget bara rätt tillfälle kommer. Efter omregleringen av apoteksmarknaden gjorde den ökade konkurrensen att det blev mycket tuffare att jobba som anställd. Apotekare anställda på Apoteket AB fick jobba väldigt mycket, vilket ledde till missnöje. ’Farmeceutfabriker’ kallas de större kedjorna i den allmänna jargongen, säger Samir Sanharib.

Apoteket Gode Herden i Ronna har i dag har fyra anställda.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev