Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket granskas inte

Publicerad: 16 oktober 2013, 13:03

Svensk Dos får rikta sina klagomål direkt till Apoteket AB. Ivo bestämmer själv vem som granskas, skriver myndigheten i ett brev.


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommer bara att granska de nya dosföretagen och de landsting som anlitar dem. Det skriver myndigheten i ett brev till Svensk Dos AB.

Bakgrunden till Ivos granskning är rapporter om bland annat uteblivna leveranser och felaktigheter i dosrullarna. Svensk Dos är en av de aktörer som ska granskas.

Men i ett brev till Ivo nyligen skrev företaget att även Apoteket AB borde omfattas. Detta eftersom konkurrenten är statligt ägd och därmed har ett extra ansvar för att underlätta övergången för de nya aktörerna.

Dessutom tyckte Svensk Dos att Apotekens Service AB och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, borde granskas för sina nyckelroller i omregleringen av dosmarknaden.

Men enligt sitt svar granskar Ivo enbart att patientsäkerheten upprätthålls i hälso- och sjukvården och har full frihet att välja vilka som ska granskas.

Vårdgivare som Svensk Dos ska själva säkerställa att deras verksamhet bedrivs på ett patientsäkert sätt. Finns det risk för vårdskador måste vårdgivaren göra en utredning, ”oavsett om problemen kan härledas även till en annan aktörs agerande eller brist på agerande”, skriver Ivo.

De saker Svensk Dos tar upp har inte med patientsäkerheten i företagets egen verksamhet att göra, utan handlar sannolikt om avtalsrätt, anser Ivo. ”Synpunkter eller klagomål i dessa delar får därför riktas mot de ovan nämnda aktörerna”, skriver myndigheten.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News