Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket: "Inga problem med 35 procents marknadsandel"

Publicerad: 5 maj 2009, 10:42

Apoteket AB:s förväntade marknadsandel på cirka 35 procent kommer inte att innebära några konkurrensrättsliga problem enligt Eva Fernvall, varumärkesdirektör i Apoteket AB. Företaget fråntas samtliga sina påbörjade nyetableringar.


Apoteket AB förlorar alla sina 15 påbörjade nyetableringar – bland annat ska det påkostade nya apoteket i Hammarby Sjöstad i Stockholm säljas. Företaget får dock behålla en rad planerade etableringar som ligger längre fram i tiden.

– Det här får vi leva med. Det här har OAB antagligen gjort för att inte ge oss en för snabb start på den nya marknaden, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.

Hon är på det hela taget nöjd med den uppsättning apotek som företaget nu får behålla.

– Vi har fått en rikstäckande blandning av apotek, och det är också vad vi hade väntat oss, säger Eva Fernvall.

Hon tar lätt på morgonens kritik från Sveriges farmacevtförbund, som gick ut på att Apoteket får en så stor marknadsandel att den riskerar bli problematisk i ett konkurrensrättsligt perspektiv.

– Det här ska vara avstämt med de konkurrensvårdande instanserna i förväg. 35 procent är den nivå som brukar anges som en gräns i dessa sammanhang. Vår tolkning är att vi kommer att få frihet att agera som andra aktörer, säger Eva Fernvall, som är Apotekets talesperson i vd:n Stefan Carlssons frånvaro.

Stefan Carlsson är sjukskriven efter att ha genomgått en operation häromveckan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev