Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Apoteket samarbetar med läkemedelsföretag inom hiv

Publicerad: 11 maj 2010, 12:18

Apoteket samarbetar med läkemedelsföretag inom hiv

Apoteket samarbetar inte bara med Pfizer. Bolaget har också inlett ett samarbete med läkemedelsbolaget Abbott där hälsocoacher hjälper hivpatienter som får proteashämmaren Kaletra.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciApoteksmarknaden

Apoteket AB:s samarbete med Pfizer när det gäller Lipitorpatienter, som Dagens Apotek berättade om i går, är inte företagets enda kompanjonskap med läkemedelsindustrin på den nya apoteksmarknaden.

I ett annat samarbetsprojekt, som startade i mars, arbetar det förra monopolbolaget tillsammans med läkemedelsföretaget Abbott. Projektet involverar också Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vår personal bidrar med hälsocoachning av hivpatienter som får Abbotts läkemedel Kaletra. Syftet är bland annat att förbättra patienternas möjligheter att följa behandlingen, berättar Monica Hagman, chef för hälsa och farmaci på Apoteket.

Satsningen är ett vårdutvecklingsprojekt, där hälsocoacherna från Apoteket AB har specialutbildats inom hiv/aids av just Venhälsan.

– Patienternas möte med Apotekets hälsocoacher sker upp till sex gånger under en tolvmånadersperiod, säger Magnus Ljungqvist, affärsområdeschef inom hivområdet på Abbott.

– Farmaceuterna ger stöd och coachning inom områden som patienten tycker är viktiga, exempelvis kost, motion, rökavvänjning eller stresshantering. Det finns också möjlighet till diskussioner kring biverkningar.

Projektet inleddes i mars i år, och beräknas vara slutfört om något år. Då ska det utvärderas via en enkät.

Hittills deltar ett tiotal patienter. Förhoppningen är att majoriteten av de cirka 90 Kaletra-patienterna på Venhälsan ska vara med.

Upprinnelsen till projektet var att Magnus Ljungqvist personligen konsulterade en av Apotekets hälsocoacher.

– Jag blev imponerad av deras metodik. Det var så idén till samarbetet föddes, säger Magnus Ljungqvist.

Coachningen finansieras av Abbott, som ersätter Apoteket AB för hälsocoachtjänsten per besök.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev