Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket ser inte sin ställning som dominerande

Publicerad: 10 februari 2015, 10:31

Så svarar Apoteket AB på anmälan till Konkurrensverket.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Doskonkurrenten Apotekstjänst Sverige AB har anmält Apoteket AB till Konkurrensverket och hävdar att det statligt ägda företaget har ägnat sig åt missbruk av dominerande ställning. Bakgrunden är Apoteket AB:s kraftiga prissänkning av kostnaden för att leverera dosläkemedel i Västra Götaland och Halland.

Apoteket vill dock inte kännas vid någon dominerande ställning på dosmarknaden. ”Vid tidpunkten för framtagandet och ingivandet av ärendet i aktuellt anbud var Apotekstjänst marknadsledare med en marknadsandel på den svenska dosdispenseringsmarknaden på cirka 49 procent”, skriver Apotekets juridiska ombud till Konkurrensverket, och förklarar vidare att det innebär en större marknadsandel än Apoteket AB.

Men om Konkurrensverket inte håller med om det, uppger Apoteket att företagets anbudspris hur som helst inte var ett underpris. ”Apotekets prissättning är baserad på en noggrant beräknad kalkyl som är väl förenlig med vedertagna och konsekvent tillämpade kalkylmetoder inom Apoteket”.

Konkurrensverket är dock inte nöjd med svaret, utan kräver att Apoteket ”närmare utvecklar sin syn på marknadssituationen och inkommer med uppgifter som på ett godtagbart sätt kan anses ge stöd för detta påstående”. Apoteket har fått två veckor på sig att återkomma med ett nytt svar.

Relaterat material

Konkurrensverket utreder fråga från Apotekstjänst

Apotekstjänst begär överprövning

Prissänkning kan få landsting att välja nya upphandlingar

”Det är självklart väldigt tråkigt”

Dosbeslut i VGR överklagas

”Kraven var högt ställda”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev