tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket slipper samhällsfunktioner

Publicerad: 10 augusti 2009, 13:53

Staten och Apoteket AB har undertecknat ett nytt verksamhetsavtal. Apoteket behåller bara ett fåtal särskilda samhällsuppgifter tills vidare, men får många tidsbegränsade uppgifter under tiden kring omregleringen. UTÖKAD 13 AUGUSTI

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedelFarmaci

Apoteket AB:s verksamhet har sedan bolagets tillkomst varit reglerad i verksamhetsavtal med staten.

I sommar har ett förnyat avtal undertecknats av parterna. Mot bakgrund av omregleringen av apoteksmarknaden har avtalet omarbetats kraftigt i förhållande till tidigare avtal.

– Allting som har koppling till monopolsituationen är borttaget. Totalt sett fick vi kanske något fler uppdrag under en övergångsperiod än förväntat. Det har att göra med att vissa saker helt enkelt inte har hunnits med i omregleringsprocessen. Men vi får inte några nya uppgifter i förhållande till dagens situation, säger Anna Rogemark, chef på Apotekets juridikavdelning.

Enligt avtalet får Apoteket bara behålla två uppgifter som kan liknas vid samhällsfunktioner tills vidare.

Bolaget ska dels medverka till att ta fram ett säkert och miljöanpassat system för läkemedelsdestruktion, dels tillhandahålla dosdispensering ”i den utsträckning som det efterfrågas”. Dosdispenseringstjänsten ska tillhandahållas alla öppenvårdsapotek på ”likvärdiga och icke-diskriminerande villkor”.

Dessutom åläggs företaget att, liksom de andra apoteksaktörerna, använda Läkemedelsverkets apotekssymbol. Beslut om symbolen och dess användning väntas efter sommaren, enligt Läkemedelsverket.

De tidsbegränsade uppdrag som Apoteket fått inom ramen för avtalet var till stor del kända sedan tidigare. Bland dem ingår att:

- driva Giftinformationscentralen till den 1 oktober 2009.

- tillhandahålla receptblanketter för särskilda läkemedel till den 1 januari 2010.

- ha ett nationellt ansvar för vaccinationsförsörjningen till den 1 juli 2010.

- tillhandahålla så kallade jourdoser till vården till den 1 juli 2010.

- fullgöra uppgifter inom Totalförsvarets läkemedelsförsörjning till den 1 juli 2010.

- bedriva forskning och utveckling om läkemedelsanvändning och apotek fram till den 1 juli 2010.

- samordna fördelningen av praktikplatser till farmacistuderande till den 1 juli 2010.

- behålla befintliga apoteksombud till den 1 juli 2012.

- säkerställa att dotterbolaget Apoteket Produktion & Laboratorier, APL, under den tid som företaget kvarstår i Apoteket AB:s ägo, tillverkar och levererar extemporeläkemedel, lagerberedningar och APL:s rikslicensläkemedel efter förfrågan från öppenvårdsapotek. Dessa tjänster ska erbjudas alla aktörer på likvärdiga och ickediskriminerande villkor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev