Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Apoteket startade samarbete med Pfizer under stand still

Publicerad: 10 maj 2010, 11:14

20 Apoteket AB-apotek deltar i ett samarbete med Pfizer för att öka följsamheten till Lipitor-behandling. Projektet inleddes efter att de skärpta stand still-reglerna hade införts i september.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

På 20 apotek i hela landet, bland annat i Norrtälje, Sundsvall, Luleå och Oskarshamn, driver Apoteket AB och Pfizer ett projekt som syftar till att motivera kunderna att följa läkarens ordination.

Totalt ingår 400 apotekskunder som står på Pfizers kolesterolsänkare Lipitor. Kunderna lottas till ett av tre olika stödprogram eller en kontrollgrupp.

Apoteket bidrar bland annat med bokad rådgivning från en specialutbildad farmaceut, medan Pfizer står för ett webbaserat motivationsprogram.

– Det handlar inte om en vetenskaplig studie, vi ser det som ett lärprojekt med syfte att förbättra följsamheten. Men projektet har godkänts av en forskningsetisk kommitté, säger Monica Hagman, chef för hälsa och farmaci på Apoteket.

Är det problematiskt att samarbeta med läkemedelsföretag kring specifika produkter?

– Tidigare hade vi kravet på oss att vara producentneutrala, men i det nya läget kan vi samverka med läkemedelsföretag. Jag ser inga problem med den här typen av samarbeten, där vi ju inte har något som helst inflytande över valet av läkemedel.

Monica Hagman betonar att några ekonomiska ersättningar mellan företagen inte förekommer.

– Pfizer står för sina kostnader i det här, och vi för våra.

Projektet är tänkt att utvärderas till hösten. Det startades i oktober i fjol, alltså efter det att Apotekets omdebatterade skärpta stand still-instruktion – som fick bolagets förra styrelse på fall – trätt i kraft.

Hur kunde ni starta det här samarbetet trots det skärpta stand still-läget?

– Vi bedömde att det var förenligt med stand still. Det handlar om en så otroligt liten verksamhet, och det är långsökt att tro att det skulle ge oss konkurrensfördelar. Det handlar om ett litet patientmaterial, och syftet, att förbättra compliance, är gott. Jag har svårt att tro att någon utomstående skulle ha någon invändning mot det här, säger Monica Hagman.

Dagens Apotek publicerade den 13 april i år de omdebatterade stand still-villkoren som fick den förra Apoteket-styrelsen på fall.

Där sägs inget specifikt om samarbeten med läkemedelsföretag, men Apoteket AB förbjuds bland annat att ingå avtal, om detta "skulle kunna negativt påverka omstrukturerings- och avyttringsprocesserna, eller medföra … konkurrensfördelar".

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev