tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket vill inte stå ensam för samhällsinformation

Publicerad: 18 maj 2016, 09:38

Apoteket AB:s Eva Fernvall tycker att fler än apoteken kan informera medborgarna om hur förmåns- och generikasystem fungerar. Foto: Apoteket AB

Det är för lite fokus på kunden och för mycket på förpackningarna vid dagens läkemedelssamtal på apoteken. Det anser Apoteket AB som efterlyser en översyn av regelverket.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– I dag när vi ska expediera läkemedel är själva expeditionsmomentet uppbyggt från den tiden när apoteken gjorde pillrena själva, det vill säga mer fokus på förpackningen än vad vi har på samtalet med kunden, sa Eva Fernvall, chef för samhällsrelationer på Apoteket AB, vid en frukostträff som Pharma Network anordnade i går med anledning av att apoteksutredningen närmar sig halvtid.

Eva Fernvall betonade att en stor del av tiden går åt att ge allmän samhällsinformation om bland annat högkostnadsskyddet och generikasystemet.

– De minuter vi har tillsammans med kunden upptas mycket av den typen av information. Men den samhällsinformationen är det fler som kan dela på, sa hon.

Apoteken vill som bekant vara en del av vården. Fast det betyder inte att branschen ska bli en del av landstingens system och inordna sig i det, enligt Eva Fernvall.

– Det tror jag skulle vara djupt olyckligt. Vården ska sköta diagnos och behandling inom det systemet medan vi tar vid i det som kallas läkemedelsbehandling, sa Eva Fernvall.

Hon tror också att begreppet hälsa kommer att breddas framöver inom branschen. Diskussionen kommer inte bara att handla om vilka produkter som finns framför och bakom disk, utan hur apoteken kan bidra till att kunderna kan vårda sig själva.

– Ibland tycker jag att vi fokuserar väldigt mycket på att det bara handlar om förebyggande. De nya läkemedel som kommer nu kommer att kräva helt andra stöd även på levnadsfronten där läkemedel och levnadsförhållanden blir en viktig komponent tillsammans, sa Eva Fernvall och fortsatte:

– Man måste på ett annat sätt tillsammans med kunderna prata inte bara om hur man använder sina läkemedel utan till exempel kost och motion i relation till det här. Då är apoteken en fantastisk arena att kunna gör det på, sa hon.

Relaterat material

Apotek ger råd – inte vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev