Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteket vill köpa nytt IT-stöd

Publicerad: 7 januari 2010, 10:21

Apoteket AB håller sitt föråldrade IT-system ATS vid liv, men hoppas införa en modernare lösning senast under 2011.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Flera av de nya apoteksaktörerna har valt eller är i färd med att välja leverantörer för IT-stöd inför sina satsningar på den nya apoteksmarknaden.

Förutom företagen Receptum, Pharma Solutions och Logica, som ligger långt framme i sin systemutveckling men fortfarande inte fått slutligt godkännande från Apotekens Service AB, har bland andra Tieto Enator och Systeam IT-lösningar för apotek under utveckling.

Vid sidan av de nya aktörerna vill även Apoteket AB byta ut sitt föråldrade IT-system ATS, och sedan länge drivs ett projekt med denna inriktning.

Men eftersom den övergångslösning som erbjuds nya aktörer bygger på detta system, måste ATS hållas vid liv – åtminstone fram till slutet av 2011.

Övergångslösningen får användas fram till halvårsskiftet 2011, men enligt uppgifter till Dagens Apotek kommer en dispensmöjlighet att finnas som möjliggör användning av lösningen under ytterligare ett halvår.

– Vi vill byta ut ATS och tittar nu på de lösningar som finns på marknaden. Processen pågår och det är ännu osäkert var det landar, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.

IT-systemen omfattas enligt henne inte av de stand still-regler som för närvarande gäller för Apoteket.

– Men det blir ju en sorts indirekt stand still-läge eftersom vi måste hålla igång ATS tills vidare.

Mikael Werner, chef för IT-relationer på Apoteket, tror att det nya systemet successivt kommer att fasas in på bolagets minst 330 apotek med start första halvåret 2011.

– Sannolikt sker det successivt på ett antal apotek i taget, där man under en period får köra parallella IT-system. Eventuellt kan det i några fall ske tidigare än 2011. Vad jag förstått har det slutliga valet av leverantör ännu inte gjorts, säger Mikael Werner.

Dagens Apotek har utan resultat försökt nå Apotekets IT-chef Anders Persson under förmiddagen.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev