Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Apoteksanställd omsätter 4 miljoner kronor varje år

Publicerad: 17 maj 2010, 13:38

Apotek ger sämre bruttovinstmarginal än vad som är fallet i alla angränsande branscher. Men omsättningen per anställd är tvärtom betydligt högre inom apoteksnäringen jämfört med annan detaljhandel, enligt ny statistik.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Receptbelagda läkemedel står för 80 procent av apotekens försäljning – men där är bruttovinstmarginalen låg. För receptfritt och övrig egenvård är situationen omvänd – hög marginal men låg omsättning.

Sammantaget är bruttovinstmarginalen för apotek cirka 20 procent – lägre än för såväl detaljhandel i allmänhet (40 procent), livsmedelsbutiker (26 procent), hälsovårdsbutiker (42 procent), sjukvårdsbutiker (41 procent), parfymaffärer (46 procent) och optiker (62 procent).

Det visar en sammanställning som gjorts av Per Hortlund, utredare vid Handelns utredningsinstitut, HUI.

Uppgifterna är baserade på fjolårets HUI-rapport med finansiella nyckeltal för detaljhandeln, kompletterad med uppgifter från en utredning om apoteksverksamhet som HUI gjort på uppdrag av Svensk Handel.

Lyckligtvis för apoteken bestäms lönsamheten inte bara av bruttovinstmarginalen, utan även av bland annat omsättningen.

Om man jämför omsättningen per anställd hamnar apoteksverksamhet betydligt högre än alla de ovan nämnda branscherna, med 4,0 miljoner kronor per år och anställd. 1,6 miljoner kronor per år och anställd är ett ungefärligt medelvärde för detaljhandelsgrenar med annan inriktning.

Per Hortlund tror att det finns utrymme för ungefär 1 500 apotek i Sverige, vilket ungefär motsvarar de planer som kedjorna aviserat hittills.

– Men oberoende av antalet apotek är det troligt att marknaden kommer att konsolideras på sikt. Antalet aktörer kan komma att halveras, säger Per Hortlund, som blev överraskad av beskedet om Apotek Hjärtats köp av svenska Apotek 1 för en dryg vecka sedan.

– Jag trodde inte att det skulle börja så snabbt.

Apoteken kommer att förlora marknadsandelar på receptfritt till den övriga handeln, men expanderar i gengäld inom segment som hälsa, skönhet och optik, enligt Per Hortlunds analys.

– Det statliga monopolet har gett den övriga detaljhandeln försteg inom hälsa och skönhet. Men apoteken har en stark ställning i folkmedvetandet och kommer att kunna växa inom dessa områden, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev