Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteksanställda farmaceuter tjänar minst

Publicerad: 2 mars 2017, 10:52

Apoteksanställda farmaceuter tjänar mer än 10 000 kronor i månaden mindre än industrianställda. Det var också de industrianställda som hade bäst löneutveckling förra året.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Apotekare och receptarier som arbetar inom läkemedelsindustrin fortsätter att öka mest i lön och har väsentligt högre löner än kollegor i andra branscher, visar statistik från Sveriges Farmaceuter som Svensk Farmaci publicerar.

Snittmånadslönen för en apotekare på ett läkemedelsföretag var 57 325 kronor. Det ska jämföras med 35 960 kronor för en apoteksanställd apotekare. Statligt anställda och landstingsanställda farmaceuter hamnar däremellan.

Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg påpekar att förmåner som tjänstebil och bonus har tagits med i beräkningen.

– Det är vanligare med sådana förmåner i läkemedelsindustrin, men även om man rensar för det ligger de industrianställda betydligt högre i lön än de andra grupperna, säger han till Dagens Apotek.

För receptarier är mönstret detsamma, även om löneskillnaderna mellan sektorerna inte är lika stora. De industrianställda receptarierna tjänar bäst följt av statligt anställda, landstingsanställda och sist apoteksanställda.

Hur kommer det sig att apoteksanställda farmaceuter återkommande har lägst löner?

– I vissa branscher har arbetsgivaren en större betalningsförmåga som ofta beror på att de kan få mer betalt av kund i slutändan. En annan delförklaring är att en stor andel av våra medlemmar inom industrin är disputerade vilket ofta medför högre lön, säger Christer Borg.

Statistiken kommer från Sveriges Farmaceuters årliga löneenkät som går ut till förbundets samtliga medlemmar. Svarsfrekvensen var cirka 60 procent när medlemmar som inte är yrkesverksamma räknades bort.

Löneenkäten visar också att det var de industrianställda farmaceuterna som hade bäst löneutveckling förra året då deras löner ökade med i snitt 5,4 procent. Sämst löneutveckling hade de landstingsanställda apotekarna och receptarierna. Deras löner ökade med 3,1 procent. De apoteksanställdas löner ökade med 3,5 procent.

Enligt Christer Borg var löneutvecklingen god förra året för förbundets medlemmar, både generellt och för de apoteksanställda.

– Vi har tittat på med Medlingsinstitutets rapporter och när vi ser på jämförbara grupper inom exempelvis privata tjänstemannasektorn och sjukvården har våra medlemmar inom apotekssektorn haft en bra löneutveckling 2016, säger han.

Snittmånadslöner 2016

Apotekare

Industrianställda: 57 325 kr

Statligt anställda: 43 154 kr

Landstingsanställda 41 629 kr

Apoteksanställda: 35 960 kr

Receptarier

Industrianställda: 47 645 kr

Statligt anställda: 38 146 kr

Landstingsanställda 35 400 kr

Apoteksanställda: 33 807 kr

Källa: Svensk Farmaci/Sveriges Farmaceuter

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News