tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteksföreningen protesterar mot beskrivning

Publicerad: 25 september 2018, 12:37

Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Läkare får visst äga apotek – men inte vara majoritetsägare, rättar Apoteksföreningen Läkarförbundet, som i en debattartikel hävdat motsatsen.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetMin DoktorApoteksmarknaden

Under monopoltiden var det bara staten som fick äga apotek men avregleringen 2009 öppnade för nästan vem som helst att göra det, poängterar Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, apotekens branschorganisation.

– Det finns ett par undantag och de gäller för läkare som bara får äga mindre än 50 procent, och för läkemedelsindustrin. Det är snarare brist på samarbete mellan förskrivare och apotek som skapar problem, säger han till Dagens Medicin.

Att läkare inte skulle få äga apotek, som Läkarförbundet påstått, stämmer alltså inte, enligt Johan Wallér.

I en debattartikel i Dagens Industri i går kritiserade Läkarförbundet Ica-gruppens, och därmed Apotek Hjärtats, köp av 42 procent i den digitala vårdtjänsten Min Doktor. Det riskerar överförskrivning och ökade kostnader för patienten såväl som för samhället, framhöll Läkarförbundet i debattinlägget som också refererades i Dagens Medicin. Och om läkare inte har rätt att äga apotek, borde apotek heller inte ha rätt att äga vårdtjänster, påpekades i artikeln.

Men Johan Wallér, delar du inte alls Läkarförbundets oro i sak?

– Nej, inte så länge den som förskriver inte kan påverka den som säljer och den som säljer inte kan påverka den som förskriver.

Apoteksföreningen vänder sig i en kommentar på sin hemsida också mot ”missvisande antydningar” i debattartikeln angående risk för kompetensbrist hos apotekspersonal som kan leda till att kunder hänvisas till det egna vårdtjänstföretaget i stället för till egenvård.

– Det är ett misstänkliggörande. Det finns ingen indikation på det vare sig i Läkemedelsverkets eller IVO:s inspektioner, det Socialstyrelsen pekat på är att det finns brister i apotekens dokumentation av kompetensutveckling. Vi välkomnar att regeringen gett Läkemedelsverket i uppdrag att titta på frågan, säger Johan Wallér.

Relaterat material

Läkarförbundet: Apotek bör inte äga vårdtjänst

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev