Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteksföreningen sågar informationsplikt

Publicerad: 3 november 2016, 09:58

Johan Wallér tycker inte att det är apotekens uppgift att informera kunder om hur läkemedelsförsäkringen fungerar.

Foto: Karin Johnsson

Sveriges Apoteksförening totalsågar Läkemedelsförsäkringens förslag att apoteken ska tvingas informera kunder om oförsäkrade läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Det är naturligtvis helt orimligt. Farmaceuter ska inte stå vid apoteksdisken och förklara hur försäkringar fungerar för kunderna, säger vd Johan Wallér till Dagens Apotek.

Branschföreningen har alltså inte bytt åsikt sedan dåvarande apoteksutredaren Sofia Wallström, i dag generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV, år 2013 föreslog att såväl apotek som förskrivare skulle informera patienter om vilka läkemedel som var oförsäkrade.

– Det har inte blivit något av det förslaget och det tror jag är för att man förstod att det inte var rimligt, säger Johan Wallér och fortsätter:

– Om en kund har fått ett läkemedel utskrivet som är periodens vara, då ska du som farmaceut säga till kunden att vi ska byta ut läkemedlet mot ett annat som TLV har utsett. Sedan ska du säga till kunden att den får ta det på egen risk. Det är absurt, säger Johan Wallér.

Läkemedelsförsäkringen hävdar att EU-regler stoppar TLV från att kräva att läkemedel är försäkrade för att få bli periodens vara. Fast enligt Johan Wallér är det inte säkert.

– Saken är inte prövad. Jag tycker att man ska pröva det först för att se vilka krav man kan ställa på bolagen, säger Johan Wallér.

Sedan ska du säga till kunden att den får ta läkemedlet på egen risk. Det är absurt. – Johan Wallér

Försöker TLV skjuta bort ansvaret?

– Man puttar problemet framåt, till apotek och kunder. Läkemedelsförsäkringen försöker göra samma sak. Man ska i stället titta bakåt mot bolagen som väljer att ställa sig utanför försäkringen och väljer att konkurrera på oschyssta villkor, säger Johan Wallér.

I det här fallet ligger bollen i mångt och mycket hos TLV. Varken apotek, branschföreningar eller Läkemedelsförsäkringen har något att säga till om när det gäller val av periodens vara. Det är enbart myndigheten som kan bestämma vilka attribut ett läkemedel ska ha för att få vara med i systemet. Och då kanske det inte bara är prislappen som ska få avgöra.

– Man kan dra en parallell till att ställa krav på miljöhänsyn vid produktion av läkemedel. Där har Sofia Wallström haft ett förslag på att läkemedel som produceras med hänsyn till miljön borde få en rabatt in i periodens vara-systemet. Något liknande borde utredas för läkemedelsförsäkringen, säger Johan Wallér.

Läkemedelsbolag brukar rätta in sig i ledet när de blir tvingade till det. Ett bra exempel är när apoteksbranschen enades om att bara sälja parallellimporterade läkemedel som ingick i läkemedelsförsäkringen, tycker Johan Wallér.

– Poff, sa det, så vara alla parallellimporterade läkemedel försäkrade. När vi kan ställa krav så blir det en förändring, men här kan vi inte ställa krav, säger han.

Tror du att problemet kan lösas?

– Läkemedelsförsäkringen vill ha med alla bolag. Det vill vi och TLV också. Då handlar det om hur vi kan få de här bovarna att gå med.

Hur görs det?

– Dra ut dem i ljuset, sätt strålkastare på dem. Publicera listor över bolag som inte gått med. Då kan man skapa ett tryck på att de ska gå med, säger Johan Wallér.

Relaterat material

Han vill tvinga apotek att berätta om oförsäkrade läkemedel

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev