Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apoteksgruppen blir nytt Apoteket AB enligt rapport

Publicerad: 28 januari 2010, 13:24

Apoteksgruppen blir nytt Apoteket AB enligt rapport

Foto: Lena Larsson, vd för HUI.

Apoteksgruppen blir en statlig franchisekedja som till stor del liknar Apoteket AB. Kedjan är inget nytt fullvärdigt småföretagaralternativ, skriver Handelns utredningsinstitut, HUI, i en ny rapport. UTÖKAD 15:30


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Eftersom Apoteket AB också satsar på franchiseverksamhet kommer staten att äga två liknande kedjor på den nya apoteksmarknaden, vilket minskar mångfalden snarare än ökar den, skriver HUI.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av Sveriges farmacevtförbund, SFF. Den undersöker hur lösningen Apoteksgruppen förhåller sig till den så kallade Ica-modellen och till småföretagarnas villkor i allmänhet.

HUI är kritiskt till att staten, via Apoteksgruppen Holding, kommer att äga 100 procent av centralbolaget Apoteksgruppen. Företaget är därför ett franchiseföretag och ingen frivillig kedja. Att medlemsföretagen inte kan utöva kontroll över centralbolaget kan ge minskad input från medlemsföretagen och kräva entreprenörskap från den statliga ägaren, skriver HUI.

Att tjänsteutbudet huvudsakligen är obligatoriskt, minskar också möjligheterna till entreprenörsskap för medlemsföretagarna. Detta ger mindre press på tjänstemännen i centralbolaget att producera tjänster än inom andra företag, menar HUI. Det finns en risk att Apoteket och Apoteksgruppen blir väldigt lika i sina profiler och staten kommer då att äga två liknande apoteksbolag, skriver HUI.

Carin Svensson, ordförande i SFF, ser allvarligt på kritiken.

- Expertrapporten visar att staten kommer att äga två snarlika apoteksbolag i stället för ett. Vi går från statligt monopol till statligt kontrollerat småföretagande, säger hon.

- Den övergripande tanken är uppenbarligen att staten till varje pris ska behålla över hälften av apoteken i egen ägo. Därför bildar man Apoteksgruppen, som är en statlig franchisekedja som räknas in i den statliga marknadsandelen. Detta motverkar mångfald på marknaden och är enligt Farmacevtförbundet och juridiska experter inte förenligt med EU-lagstiftningen, fortsätter hon.

Carin Svensson beskriver Apoteksgruppens franchisekoncept som totalitärt.

- Staten är ensam ägare av det centrala bolaget och småföretagarna kommer inte att få något inflytande. De kommer dessutom att tvångsanslutas till mycket dyra statliga systemlösningar. Staten tycks lita mer på de riskkapitalbolag som köpt apotekskluster i utförsäljningen än på entreprenörer som vill starta småföretag, säger Carin Svensson.

Dagens Apotek har sökt representanter för Apoteksgruppen, och kommer också att redovisa deras eventuella kommentarer till rapporten.

Läs rapporten i sin helhet här nedan.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev