Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekskedjor går över till Svensk Handel

Publicerad: 12 maj 2015, 08:03

Både Apoteket AB och Apotek Hjärtat har nyligen bytt arbetsgivarorganisation från tjänstesektorns Almega till detaljhandelns Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

– Vi har tillhört Almega sedan monopoltiden, men vi har sett behov av en partner som har fokus inte bara på arbetsgivarfrågorna utan också på näringslivsfrågorna, säger Apoteket AB:s kommunikationsdirektör Eva Fernvall till Dagens Apotek.

Nyligen har såväl Apoteket AB som Apotek Hjärtat lämnat Almega för att i stället delta i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Systembolaget hör till de statliga verksamheter som gjort den flytten tidigare.

– Vi ser att Svensk Handel har kunskaper på områden som vi har behov av att utveckla, säger Eva Fernvall.

Vad har lockat er?

– Det finns mycket, bland annat deras samarbete med Handelns utredningsinstitut, och arbetet i logistikfrågorna. Vad de gör kring konsumentbeteenden, och om trenderna i detaljhandeln, är värdefullt för oss.

Apotek Hjärtat gick över till Svensk Handel från Almega den 1 februari i år.

– Vi har varit nöjda med att tillhöra Almega, men när Ica-gruppen förvärvade Apotek Hjärtat var det naturligt för oss att byta arbetsgivarorganisation till Svensk Handel där också Cura-apoteket ingick. Svensk Handel rymmer nu flera apoteksaktörer och vi är övertygade om att det blir en bra branschpart på apotekssidan, säger Erika Burlin Hellman, pressansvarig på Apotek Hjärtat.

Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter, konstaterar att Svensk Handel inte är en ny part för förbundet att förhandla med eftersom Cura-apoteket, bland annat, haft dem som arbetsgivarorganisation.

– Men det har varit en obalans i systemet, en struktur som innebar att alla de större aktörerna har funnits hos Almega. Nu kommer ett antal stora aktörer finnas hos Svensk Handel och det kan få konsekvenser, säger hon till Dagens Apotek.

Hon tror att förändringen på sikt kan leda till två branschavtal som blir lite mer olika varandra.

– Det skulle i alla fall kunna bli så beroende på vilka frågor som arbetsgivarparterna värderar, säger hon.

Vad innebär det för era medlemmar?

– För våra medlemmar ger det nog möjlighet till en större dynamik i förhandlingarna.

Den här förändringen, säger den något om apoteksmarknadens förvandling?

– Ja, apoteken är en del av vårdkedjan med inslag av detaljhandel. Inom Almega hr inriktningen varit mer mot tjänsteföretag. På det viset har väl apoteken varit en udda fågel hos Almega så utvecklingen behöver inte vara främmande på något sätt.

Tror du att fler apotekskedjor kommer att gå över till Svensk Handel?

– Vi har inte fått några sådana indikationer nu.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev