Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekssvenska på g

Publicerad: 4 februari 2016, 09:37

Annika Tengvall på Läkemedelsakademin.

Foto: Läkemedelsakademin

E-learningkurser på arabiska för nyanlända apotekare är en succé, enligt Läkemedelsakademin som satsar på att översätta fler utbildningar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Två veckor efter att de första nätbaserade kurserna på arabiska inom farmakoterapi lanserades har de haft 285 unika besökare som tillsammans har gjort nära 760 inloggningar.

– Det betyder att man går in flera gånger och det är precis det man ska göra, ta en utbildning i taget, säger Annika Tengvall, utbildningsledare på Läkemedelsakademin, till Dagens Apotek.

Hittills är tre av totalt tio översatta kurser publicerade inom farmakoterapi. Övriga sju kommer upp på nätet inom de närmaste veckorna, enligt Annika Tengvall.

– Alla är översatta, det är bara justeringar i utbildningsplattformen som ska göras, säger hon.

Därefter blir yrkessvenska för nyanlända apotekare nästa grej.

– Vi satsar även på att översätta både expeditionsförfattningar, naturläkemedel samt ytterligare ett antal kurser. Även GPP, det vill säga God apotekssed, kommer att översättas i nästa omgång, säger Annika Tengvall.

Målet är att hjälpa de uppskattningsvis 600 nyanlända, arabisktalande apotekare som finns i Sverige att snabbare komma ut i arbetslivet.

– Det här är ett sätt att korta introduktionen. Du kommer snabbare in i hur yrket ser ut i Sverige, vad vi får säga och göra, farmakoterapirekommendationer, relationen till kunderna och så vidare. Sedan börjar du läsa svenska och göra allt enligt Socialstyrelsens regelverk, säger Annika Tengvall.

Arbetet med att översätta befintliga e-learningkurser är ett samarbete med Arbetsförmedlingen, och har gjorts möjligt tack vare främjandemedel från arbetsmarknadsdepartementet. Pengarna har sökts i samverkan med Sveriges Farmaceuter, Svensk Handel och Almega. Något annat språk än arabiska har aldrig varit aktuellt.

– Det fanns inga som helst önskemål om något annat och att insatsen skulle vara inriktad mot apotek var givet från början. Arbetsförmedlingen hade väldigt klart för sig att det är där det är brist på arbetskraft, säger Annika Tengvall.

Relaterat material

E-lärarande på arabiska för apotekare

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev