måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekstjänst kritiseras för betalningsrutiner

Publicerad: 19 juni 2017, 06:00

Foto: Thinkstock

Nya betalningsrutiner på Apotekstjänst får kritik för att ge merkostnader för kunder som får läkemedel dosförpackade.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

När Apotekstjänst förändrade sina betalningsrutiner för ungefär en månad sedan uppstod en merkostnad för kunderna. Det säger Teemu Lehtimäki, inköpschef för Sörmland Västmanland och ansvarig för upphandlingen för sju landsting och regioner däribland Gävleborg, enligt Sveriges Radio P4 Gävleborg.

I samband med att Apotekstjänst bytte faktureringspartner passade bolaget på att byta betalningsrutiner. Det går inte längre att betala kontant, oavsett om man har pengar eller kort. Istället så faktureras läkemedlen månadsvis, vilket kostar 14 kronor via autogiro, eller 25 kronor per faktura.

– Det är mycket olyckligt att det blivit en merkostnad för dem som får sina läkemedel dosförpackade av Apotekstjänst, säger Teemu Lehtimäki till P4 Gävleborg.

Vid upphandlingen erbjöd alla aktörer flera betalningsalternativ och kunderna slapp faktureringsuppgiften.

– Vi hade inga tankar på en förändring, säger han till radiostationen.
Avtalet med Apotekstjänst gäller till sista mars nästa år. En ny upphandling ska göras. Fram till det nya avtalet börjar gälla i april nästa år ska fler alternativ, inklusive kontantbetalningar, finnas med.

Enligt Teemu Lethimäki arbetar man på att få Apotekstjänst att ändra sig när det gäller betalningar. Dock löper kunderna en risk att tvingas betala faktureringsavgift tills det nya avtalet träder i kraft.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev