Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Apotekstjänst tar avtalsfråga till domstol

Publicerad: 29 februari 2016, 08:35

Apotekstjänst tar fyra landsting i norr till domstol för att få veta vilka förändringar en upphandlande myndighet får göra i ett redan tecknat avtal.


Totalt handlar det om över 15 miljoner kronor som landstingen i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland stäms på. Bakgrunden är en dosupphandling som landstingen gjorde 2012 och som Apoteket AB vann, varefter stora förändringar gjodes i avtalet.

– Det handlar inte om den ursprungliga upphandlingen utan om en stor förändring som skett i samband med avtalsförlängningen. Förändringen har inneburit att det dominerande statliga bolaget Apoteket AB åter igen på tveksamma grunder lyckats hålla undan den fria konkurrensen, säger Apotekstjänst vd Tomas Hilmo till Dagens Apotek.

Landstingen lyckades i samband med förlängningen pressa ned priset på tjänsten, utan att en ny upphandling gjordes. Enligt Tomas Hilmo har samma sak hänt mellan Apoteket AB och Stockholms läns landsting och Region Gotland.

– Vi behöver få ordning och reda på dosmarknaden så att aktörerna kan få likvärdiga möjligheter att konkurrera om uppdragen, säger Tomas Hilmo.

Han menar att det inte går att ha avreglerad marknad samtidigt som flertalet myndigheter i praktiken återkommande gynnar det egna bolaget Apoteket AB, som innan omregleringen hade monopol på dosmarknaden.

Avtalet mellan Apoteket AB och de norrländska landstingen löper ut i slutet av 2016. Förberedelserna för en upphandling är därmed i full gång.

Relaterat material

Landsting i norr ska upphandla dos

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev