Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

App visade fel receptuppgifter

Publicerad: 17 februari 2017, 09:45

UPPDATERAD: En kvinna i småländska Mullsjö kunde ta del av andra personers läkemedelsuppgifter när hon använde Apoteket AB:s app.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Trots att Anneli Jonsson i Mullsjö saknar fullmakt kunde hon ta del av sin mors recept och personuppgifter via Apoteket AB:s app. Hon kunde dessutom ta del av en för henne okänd persons uppgifter, uppger Jönköpings-Posten.

– Jag jobbade natt och fick lite tid över, när jag skulle kolla mina recept såg jag namn och personnummer på två andra personer. Jag blev helt chockad, säger hon till tidningen.

Freja Annamatz, pressansvarig för Apoteket AB, sade i går eftermiddag till tidningen att Apoteket AB är väldigt angeläget om att komma i kontakt med kvinnan som upptäckt felet för att kunna reda ut vad som har hänt. Hon har också uppmanat kvinnan att höra av sig via en artikel i GT.

När Dagens Apotek talar med Freja Annamatz på fredagsförmiddagen har kedjan fortfarande inte hört från kvinnan.

– Vi arbetar nu på att nå henne och de personer som hon har fått fullmakt för. Vi ser inga som helst tecken på systemfel så vi behöver reda ut vad som har gått snett i det här fallet, säger hon till Dagens Apotek.

Hon påpekar att appen är kopplad till E-hälsomyndighetens system.

– Det är viktigt att vi kan undersöka det här, säger hon.

När Dagens Apotek senare når Anneli Jonsson berättar hon att en person från Apoteket AB har hört av sig och att hon nu väntar på en bekräftelse via mail innan hon lämnar ut sina personuppgifter.

Dagens Apotek har tagit del av skärmdumpar från Anneli Jonssons telefon som visar att hon har fått tillgång till andra personers läkemedelsuppgifter.

Uppdatering 14.48: Apoteket AB hör av sig till Dagens Apotek om att man nu har granskat det inträffade.

– Vi kan se att de fullmakter som kunden ser i sin app inte beror på ett systemfel, säger Freja Annamatz, Apoteket AB.

– I sällsynta fall händer det att det blir fel på grund av den mänskliga faktorn, till exempel när kunderna ges fullmakterna på apoteken. Vi tycker att det är viktigt att det framgår att det här inte beror på en säkerhetsbrist.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev