Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Arbetsförläggning stötesten i nytt apoteksavtal

Publicerad: 16 maj 2017, 11:21

Johan Sommar, arbetsrättsexpert och förhandlare på Svensk Handel.

Sveriges Farmaceuter och Svensk Handel dröjer med en överenskommelse om ett nytt apoteksavtal. Den tunga stötestenen är arbetets förläggning i tid och rum.


Sveriges Farmaceuter är oense med Svensk Handel om villkoren för ett nytt apoteksavtal. Sedan i början av maj har Sveriges Farmaceuter skrivit under med Almega om ett nytt avtal. Svensk Handel aviserade i måndags ett nytt avtal för farmaceuter med Unionen. Men ingen av Svensk Handel och Sveriges Farmaceuter kan säga när ett nytt apoteksavtal är hamn mellan parterna.

Enligt Johan Sommar, som är avtalsansvarig för Svensk Handels apoteksavtal med Unionen och Sveriges Farmaceuter, har oenigheten en enkel förklaring.

– Sverige Farmaceuter har ett yrkande som är besvärligt, som leder till begränsningar av arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, säger han.

Enligt Johan Sommar vill Sveriges Farmaceuter att enskilda medarbetare själva ska bestämma när de ska utföra arbetsuppgifter på annan arbetsplats eller apotek än huvudarbetsplatsen.

– Det är omöjligt, mot bakgrund av bristen på farmaceuter. Vi förstår att medarbetare som har småbarn vill kunna förena ett arbetsåtagande med sitt familjeliv. Men vi anser inte att det ska vara upp till enskilda medarbetare att bestämma var arbetet ska utföras, säger han.

Christer Borg, som är förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter, kontrar med att farmaceuternas arbetsmiljö och villkor måste förbättras.

– Vi prioriterar frågan om farmaceuternas arbetsförhållanden och arbetsmiljö. Där måste det till en förbättring av avtalen. Sedan är förhandlingar ett givande och tagande.

Grunden är att arbetstagare alltid har en huvudarbetsplats och utöver det ska arbete på andra arbetsplatser än denna vara frivilligt.

– Sedan kan akuta situationer uppstå, men när så sker har arbetsgivarna redan en rätt att leda och fördela arbetet, säger han.

Sveriges Farmaceuter är berett att förhandla i frågorna om tillfällig utlåning och arbete vid annan arbetsplats än huvudarbetsplatsen till man når fram till avtalsvillkor som båda parterna anser är rimliga.

Relaterat material

Unionen ror iland apoteksavtal med Svensk Handel

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev