Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Astra Zeneca blir forskningscentrum

Publicerad: 17 januari 2011, 16:05

Läkemedelsbolagets anläggning i Lund säljs till en stiftelse som ska skapa ett medicinskt forskningscentrum.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Astra Zeneca har beslutat att flytta sin forskning från Lund till Mölndal. Nu är forskningsanläggningen i Lund såld för 450 miljoner kronor till en stiftelse, grundad av Mats Paulsson som är vd och koncernchef för bygg- och anläggningskoncernen Peab.

Mats Paulsson kommer också att göra en första donation på 100 miljoner kronor till stiftelsen.

Syftet med affären är att etablera ett nytt centrum för forskning, innovation och företagande, främst inom det medicinska området, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande. Detta centrum ska kallas Ideon Life Science Village.

Där ska Lunds universitet bland annat förlägga ett centrum för cancerforskning. Region Skåne kommer att placera biobanken och vissa delar av det regionala cancercentrat där. I slutändan ska det finnas cirka 1 000 arbetsplatser på området.

Fackförbundet Sveriges farmacevtförbund ser positivt på projektet.

– Även om köpet inte i dagsläget direkt skapar några nya arbetstillfällen är det ändå väldigt positivt för regionen och kan förhoppningsvis innebära nya spännande jobb i framtiden för våra medlemmar, säger ombudsman Christer Borg, ansvarig för industrisektionen, i ett uttalande på förbundets hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News