Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Astra Zeneca vill ha Tamiflu från statliga beredskapslager

Publicerad: 18 juni 2009, 11:33

Astra Zeneca vill ha tillgång till Tamiflu för personalens räkning från statliga lager i händelse av en pandemi. Men myndigheterna har hittills inte kunnat ge något besked.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Företaget, som inte upprättat något eget lager, anser att dess verksamhet är så viktig för samhället att bolagets anställda bör få del av de statliga beredskapslagren med det antivirala läkemedlet.

Per Hamid Ghatan, medicinsk ansvarig företagsläkare på Astra Zeneca i Södertälje, har därför kontaktat Länsstyrelsen i Stockholms län, som fått ansvaret för frågan delegerat från Socialstyrelsen.

Länsstyrelsen kunde inte avgöra om Astra Zenecas verksamhet kan anses som särskilt samhällsviktig, utan bollade tillbaka frågan till Socialstyrelsen. Inte heller därifrån fick Per Hamid Ghatan något besked, utan uppmanades att skicka ett brev till Anders Tegnell, enhetschef på myndighetens smittskyddsenhet, vilket han nu också gjort. Han har ännu inte fått något svar.

– Frågan är komplex, så jag har förståelse för att det inte går att få raka besked direkt. Men vi behöver ett klargörande från myndigheterna om hur man ser på en verksamhet som denna, som dels har många anställda, dels bör ses som samhällskritisk eftersom det handlar om tillverkning av läkemedel, säger Per Hamid Ghatan.

Astra Zeneca har omkring 10 500 anställda i Sverige, främst i Södertälje, Lund, Mölndal och Umeå.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev