torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Återreglering inte aktuell

Publicerad: 13 januari 2016, 11:15

Apoteksutredaren Åsa Kullgren.

Foto: Pax Engström

Någon återreglering av apoteksmarknaden är inte på gång. Det handlar mer om att skruva i systemen meddelar utredaren Åsa Kullgren.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Förslagen som den nya apoteksutredningen presenterar den 31 december får inte påverka handelsmarginalen eller kostnaderna för staten. Det har regeringen varit tydlig med. Lika tydlig var nya utredaren Åsa Kullgren att hon, efter blott tre arbetsdagar på posten, endast kan uttala sig utifrån kommittédirektiven.

– Utredningen ska utgå från de utredningar som redan är gjorda, sade hon på onsdagen när hon talade på ett frukostmöte som Dagens Apotek var med och arrangerade.

Som exempel nämnde hon Läkemedels- och apoteksutredningen, Statskontorets slutrapport om en omreglerad apoteksmarknad och TLV:s översyn av apoteks handelsmarginal.

Utredningen har fyra huvudområden. Ett av dessa är att se över utvecklingen på apoteksmarknaden och därmed konsekvenserna av omregleringen. Fler apotek har öppnat, främst i större orter och den genomsnittliga restiden till apotek har inte ändrats nämnvärt. Samtidigt verkar det ha blivit svårare för apoteken att förse kunder med vissa receptbelagda läkemedel, enligt Åsa Kullgren.

– Många lyfter upp det som ett bekymmer, sade hon och påpekade att hon ännu inte vet hur det de facto ser ut i landet.

Utredningen ska också se över rådgivningen vid apoteken och personalens kompetens. Det finns tecken på att arbetet med kompetensutveckling försämrats sedan avregleringen och att den avsatta tiden för rådgivning har minskat.

– Hur man kan säkerställa att läkemedelsrådgivningen sker på ett bra sätt och återkopplas till vården? Olika åsikter finns om det, sade Åsa Kullgren.

Utredningen ska bland annat se över

■ Rådgivningen vid apoteken
■ 24-timmarsregeln, direktexpediering och hemleverans
■ Returrätten och partihandlarnas stopptider
■ Möjlighet att omfördela lager
■ Apotekstäckning i hela landet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev