söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Åtgärder för vaccinbrist

Publicerad: 30 september 2015, 06:37

VACCINBRIST. Spädbarn ska prioriteras när det råder brist på vaccin. Foto: Sergey Khamidulin photos.com

Efter månader av rådande vaccinbrist som hotar den svenska barnhälsan föreslås nu åtgärder för att säkra tillgången på barnvaccin på kort och lång sikt.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Dagens medicin har tidigare rapporterat om bristen på vaccin som omfattar främst det nationella vaccinationsprogrammet, där kombinationsvaccinerna Tetravac och Pentavac särskilt saknar komponenter för kikhosta. Enligt Folkhälsomyndigheten beror bristen på produktionsproblem och ökad efterfrågan i världen. Tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Läkemedelsverket föreslår Folkhälsomyndigheten nu åtgärder för att säkra tillgången på vaccin, i ett pressmeddelande.

Åtgärderna gällande barnvaccinationsprogrammet innebär att vaccin ska prioriteras till spädbarn. Även tuberkulosvaccin (BCG) har blivit en bristvara i det riktade vaccinationsprogrammet. Och då rekommenderas vaccin i första hand till barn som i hög grad riskerar att utsättas för smitta.

Landstingen har till uppdrag att köpa in vacciner och SKL rekommenderar nu landstingen att beställa vaccin för 2016 och 2017 så fort som möjligt.

SKL Kommentus inköpscentral har i uppdrag från landstingen att upphandla vacciner inom ramen för barnvaccinationsprogrammet, i uppdraget ingår att ta fram ramavtal som varje landsting har möjlighet att avropa. För att långsiktigt säkra tillgången på vaccin ska SKL se över Kommentus expertgrupps uppgifter och hur de i kommande upphandlingar kan ha en dialog med Folkhälsomyndigheten, som samverkar med Läkemedelsverket. Även åtgärder mot att spåra och få fram ersättningsvaccin föreslås, enligt SKL.

Relaterat material

Sjuksköterskor får utökad rätt att ordinera vaccin

Barnläkare varnar för vaccinkris

Folkhälsomyndigheten bör få mandat i vaccinfrågan

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev